DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Takáč

SMER-SD

A práve strana alebo hnutie OĽaNO je to, čo si pošliapava po vlastnom jazyku. Pred voľbami mali 25-percentné kvórum na referendum. Zrazu, keď prišlo vyše 27 %, to je málo.

Sobotné dialógy s Jánom Budajom a Richardom Takáčom - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Je pravdou, že hnutie OĽaNO v minulosti presadzovalo zmenu ústavného zákona o referende tak, aby pre jeho platnosť stačila účasť 25 % oprávnených voličov. V súčasnosti je potrebná nadpolovičná účasť voličov.

Požiadavka na zníženie kvóra sa objavila aj v predvolebnom programe hnutia, v ktorom akcentovalo právo občanov vyjadrovať sa v referende a podieľať sa tak viac na chode štátu. Kľúčovou informáciou je, že už v tom čase odmietali skrátenie volebného obdobia prostredníctvom referenda (.pdf, s. 44).

Po výhre v parlamentných voľbách v roku 2020 sa požiadavka hnutia OĽaNO nedostala do programového vyhlásenia vlády (PVV). Nestalo sa tak ani v aktualizovanom PVV po nástupe vlády Eduarda Hegera v apríli 2021.

Po referende o skrátení volebného obdobia, ktoré sa uskutočnilo 21. januára 2023 a bolo neplatné, sa hnutie na Facebooku vyjadrilo: „Nízka účasť na Ficovom referende, za ktoré kampaňoval od roku 2020 je nespochybniteľným vystavením účtu za jeho predošlé vládnutie a odmietnutím návratu mafie k moci.“

Hnutie OĽaNO sa tak vyjadrilo, že účasť na úrovni 27,26 % oprávnených voličov je nízke číslo a výrok poslanca Takáča je pravdivý aj v tomto ohľade. 

V kontexte výroku však Takáč nespomenul, že OĽaNO vo svojom predvolebnom programe v roku 2020 odmietlo znížiť kvórum referenda na úroveň 25 % v prípade otázky o skrátení volebného obdobia. Túto možnosť úplne odmietlo a časom sa ich pozícia nezmenila. Preto je zavádzajúce spájať predvolebný sľub OĽaNO o znížení nutnej účasti pre platnosť referenda s konaním plebiscitu v januári 2023 a celé tvrdenie tak hodnotíme ako zavádzanie.

Dátum zverejnenia analýzy: 10.02.2023
success
error