DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ján Budaj

Zmena zdola

Smer tesne pred voľbami zmenil, zmenil pravidlá, pokiaľ išlo o župné voľby a namiesto úspechu mal z toho neúspech.

Sobotné dialógy s Jánom Budajom a Richardom Takáčom - 30.11.-0001
Pravda

Pred župnými voľbami na jeseň 2017 poslanci strany Smer-SD predložili a vtedajšia koalícia schválila zmenu volebného zákona, čím zrušila dvojkolovú voľbu županov samosprávnych krajov na jednokolovú. Argumentovali šetrením finančných prostriedkov a slabou účasťou občanov v druhom kole. Výsledok volieb možno hodnotiť ako neúspech kandidátov Smeru-SD, pretože získali dve kreslá predsedov VÚC oproti šiestim z roku 2013. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

4. novembra 2017 sa konali voľby predsedov a zastupiteľstiev samosprávnych krajov. Skupina poslancov strany Smer-SD v tom istom roku predložila a koalícia schválila zmenu volebného zákona. Vtedajší prezident Andrej Kiska vetoval prvý pokus o zmenu zákona, poslanci koalície však jeho veto prelomili.

Predmetná novela zákona upravovala voľbu predsedov samosprávnych krajov a zmenila dovtedajšiu prax, kedy v župných voľbách zvíťazil kandidát, ktorý získal nadpolovičnú väčšinu platných hlasov. Ak žiadny z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, konalo sa do 14 dní druhé kolo volieb. Do druhého kola volieb však postúpili len dvaja kandidáti, ktorí získali v prvom kole najviac platných hlasov.

Podľa nových pravidiel je za predsedu samosprávneho kraja zvolený ten kandidát, ktorý získal najviac platných hlasov. Na zvolenie tak stačí získať viac hlasov ako druhý kandidát v poradí, čo môže byť hlboko pod 50 %. To sa podarilo bratislavskému županovi Jurajovi Drobovi, ktorý bol prvýkrát zvolený práve na základe tejto novely zákona vo voľbách v novembri 2017 so ziskom iba 20,42 % platných hlasov.

Hlavnými argumentmi pre zmenu dvojkolového systému voľby županov na jednokolový bola podľa poslancov Smeru nízka volebná účasť v druhom kole a šetrenie finančných prostriedkov na druhé kolo.

Volieb do VÚC v roku 2017 sa zúčastnilo 29,95 % občanov. Faktom však je, že problémom župných volieb bola nízka účasť v oboch kolách, nielen v tom druhom. Volieb v roku 2013 (posledné pred zmenou) sa zúčastnilo 20,11 % resp. 17,29 % občanov v druhom kole. Najnižšiu účasť mali voľby v roku 2005 a to 18,02 %, respektíve 11,07 %. 

Zmena nepreukázala ani výraznú úsporu nákladov na konanie volieb. Rozpočty na župné voľby v roku 2013 (pred zmenou) a v roku 2017 (po zmene) boli však takmer zhodné vo výške okolo 10 miliónov eur.

Samotný Budaj kritizoval zmenu zákona v marci 2017. Návrh považoval za spôsob ako vtedajšia koalícia vedená stranou Smer-SD môže zrušiť druhé kolo aj pri prezidentských voľbách. Igor Matovič vtedy komentoval zrušenie druhého kola volieb podobne ako Budaj v nedeľnej relácii: „Je to voda na mlyn pre aktuálnych županov, ten má najlepšie meno, stačí, že si nasadí troch fiktívnych kandidátov, kde sa tie hlasy rozbijú, a pri jednokolovej voľbe automaticky vyhrá.“ 

Voľby sa pre stranu Smer-SD naozaj skončili neúspechom. Z ôsmich samosprávnych krajov obsadili kandidáti s podporou Smeru iba dve miesta, pričom v predchádzajúcom období kontrolovali až šesť krajov.

Celý výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 10.02.2023
success
error