DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Takáč

SMER-SD

...vzkriesiť Mikuláša Dzurindu, ktorý podľa mňa nesie plnú zodpovednosť za to, že momentálne máme aj vysoké ceny elektriky, plynu a všetkého, lebo z hľadiska privatizácie štátnych podnikov, ktoré, ktoré v minulosti za pravicovej vlády boli, je 1 vec.

Sobotné dialógy s Jánom Budajom a Richardom Takáčom - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Vysoké ceny energií do veľkej miery súvisia s ruskou inváziou na Ukrajinu a závislosťou európskych krajín Európy od ruskej ropy a plynu. Vysoké ceny zasiahli celú Európsku úniu, nie je preto korektné tvrdiť, že za nich môže privatizácia štátnych podnikov z čias vlády Mikuláša Dzurindu (2002 – 2006). Tvrdenie Richarda Takáča preto hodnotíme ako zavádzajúce.

Richard Takáč vo svojom výroku odkazuje na privatizáciu strategických podnikov za vlády Mikuláša Dzurindu v rokoch 1998 až 2006. Konkrétnejšie ide napríklad o predaj Slovenských elektrární (SE) talianskej spoločnosti Enel, ktorá za 66-percentný podiel ponúkla sumu 840 miliónov eur. V rukách štátu zostal menšinový 34-percentný podiel. O prevzatí kontroly nad Slovenskými elektrárňami v roku 2006 informovali napríklad Hospodárske noviny alebo aj tlačová správa Enelu.

Rozhodnutie predať SE zahraničnej firme bolo široko kritizované, a to z dôvodu údajného predaja hlboko pod cenu. Dzurindovu vládu dlhodobo kritizoval napríklad Robert Fico, ktorý privatizáciu strategických podnikov označoval za „zlodejinu“. Téma predaja SE figurovala aj v kauze Gorila, kde mal podľa dôkazov spoluzakladateľ Penty Jaroslav Haščák získať „priamy aj nepriamy vplyv“ na niektoré strategické subjekty v energetickom hospodárstve štátu. Privatizácia SE dodnes vyvoláva otázky a diskusie o výhodnosti predaja. 

Súčasná energetická kríza, ktorej výsledkom je spomínaný nárast ceny energií, však nezasiahla len Slovensko, ale celú Európsku úniu. Vojna na Ukrajine a pozastavenie dodávok energií z Ruska spôsobili, že sa ceny energií v Európe vyšplhali na svoje dlhoročné maximá a vládni predstavitelia boli v reakcii nútení zavádzať cenové stropy. Podľa Európskej únie je energetická kríza priamym následkom vydieračskej politiky Vladimira Putina, a preto nemožno tvrdiť, že by za enormným nárastom cien energií stála privatizácia počas vlády Dzurindu. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 10.02.2023
success
error