DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ján Budaj

Zmena zdola

Tu naozaj ten generálny prokurátor váš, aj váš špeciálny prokurátor a mnohí policajti boli usvedčení a bolo dokázané, že to bolo, že ich konanie malo politickú súvislosť.

Sobotné dialógy s Jánom Budajom a Richardom Takáčom - 30.11.-0001
Nepravda

Ján Budaj používa slovník z trestného práva, keď hovorí o "usvedčení" a "dokázaní" skutkov. Trestnoprávne však bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka doposiaľ usvedčený nebol – špeciálny prokurátor Dušan Kováčik áno. Pri ňom však nateraz pri skutku, za ktorý bol odsúdený, nemožno hovoriť o poitickej súvislosti, hoci pri iných prípadoch takéto pochybnosti existovať môžu. Tvrdenie Jána budaja preto hodnotíme ako nepravdivé. 

V roku 2014 bol do funkcie špeciálneho prokurátora znovuzvolený Dušan Kováčik tajným hlasovaním, pričom v NR SR mala v tom čase väčšinu strana Smer-SD. Počas svojho pôsobenia vo funkcie si vyslúžil prezývky “zametač” alebo “pán 61:0” za to, že nepodal takmer žiadnu žalobu, hoci bol na čele Špeciálnej prokuratúry nepretržite  šestnásť rokov. Neskôr bol Dušan Kováčik obžalovaný a v roku 2022 aj definitívne odsúdený za prijatie úplatku 50-tisíc eur od mafie a vynášanie zo spisov na 8-ročné väzenie . 

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka bol zvolený v roku 2003. Napriek tomu, že v tom čase bol premiérom Mikuláš Dzurinda a strana SDKÚ podporovala iného kandidáta do funkcie bol zvolený práve Trnka. Vtedy ho podporili okrem poslancov KDH, SMK, ANO aj strana Smer-SD, ktorá mala z týchto strán najväčší poslanecký klub. Novinári Trnkovi po konci jeho funkčného obdobia vyčítali, že neustál politicky citlivé kauzy a v niektorých pôsobil tak, že koná v prospech strany Smer-SD. 

V roku 2022 bol bývalý Generálny prokurátor trestne stíhaný pre kauzu Gorila zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Trnka mal údajne schovávať nahrávku z odpočúvania vo svojom trezore a neodovzať ju polícii, čím by sa dopustil trestného činu. 

Na súdnom pojednávaní sudca skutok prekvalifikoval na prečin a následne trestné stíhanie zastavil. Rozhodnutie však ešte nie je právoplatné, keďže prokurátor podal proti rozhodnutiu sťažnosť. Vecou sa tak bude zaoberať odvolací Krajský súd v Bratislave. Napriek zastaveniu trestného stíhania sa prakticky celé Slovensko mohlo pozrieť na nahrávku Dobroslava Trnku s Mariánom Kočnerom, kde sa ku skutku z ktorého bol obvinený, sám usvedčuje. Na nahrávke dvaja aktéri rozprávajú o obchodovaní s nahrávkou Gorila a o údajnom vydieraní Jaroslava Haščáka. Trnka je navyše stále obvinený aj v kauze okolo bytovky Glance House. 

Polícia v kauze Judáš obvinila osem vplyvných ľudí, pričom niektorí z nich v minulosti pôsobili v policajnom zbore. Medzi nimi aj bývalého šéfa SIS Gašparoviča, expolicajta Vičana, exšéfa operatívcov NAKA Kučerku a policajného exprezidenta Lučanského. V týchto kauzách už je tiež viacero odsúdených. Bývalý príslušník SIS Peter Gašparovič a niekdajší policajný vyšetrovateľ Ladislav Vičan boli odsúdení v úplatkárskej kauze Judáš na necelé dva roky väzenia. Spolupracujúci obvinený Boris Beňa, ktorý pôsobil ako námestník SIS, a bývalý viceprezident Finančnej správy Daniel Čech zase uzavreli dohodu o vine a treste a ku skutkom sa priznali. S mnohými obvinenými trestné konania ešte stále prebiehajú.

Dátum zverejnenia analýzy: 10.02.2023
success
error