DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ján Budaj

Zmena zdola

Bohužiaľ, politické strany aj lídri napríklad strany Smer podporovali boj proti očkovaniu, boj proti rúškam.

Sobotné dialógy s Jánom Budajom a Richardom Takáčom - 30.11.-0001
Pravda

Strana Smer-SD počas pandémie otvorene vyzývala nedodržiavaniu pandemických opatrení, snažila sa vzbudiť nedôveru v očkovanie poukazovaním na vedľajšie účinky a umenšovaním efektívnosti vakcín a zvolala protivládny protest v okrese, kde to kvôli pandemickej situácii nebolo dovolené.

Predseda strany Smer-SD označil očkovaciu kampaň za reklamu pre farmafirmy a zavádzal o ústavnosti povinného očkovania.

Poslanec Blaha zasa vyzdvihoval vedľajšie účinky vakcíny proti covidu bez toho, aby dal číslo do kontextu. Spochybňoval tiež účinnosť vakcín proti delta variante covidu a prirovnával protipandemické opatrenia k opatreniam za fašistického režimu.

Strana Smer-SD tiež zorganizovala protivládny protest v závažne pandémiou zasiahnutej Rimavskej Sobote, ktorého sa zúčastnilo 5 000 ľudí, zväčša nedodržiavajúcich protipandemické opatrenia. Protest voči protipandemickým opatreniam sa v iniciatíve opozície udial aj v novembri 2021, keď dav skandoval „Rúška dole”.

Predseda Smeru Robert Fico sa sťažoval na nosenie rúška, viackrát ho nenosil, hoci to bolo úradmi nariadené. Používal plastový štít, hoci Úrad verejného zdravotníctva uviedol, že „ochranný štít tváre nie je možné považovať za dostatočné prekrytie horných dýchacích ciest“.

Fotografie a videá z protestov pred parlamentom zo 17. novembra 2020 dokazujú, že Robert Fico nemali dole rúško len počas toho, ako sa fotografoval, resp. nechal fotografovať. Predseda Smeru rečnil bez rúška takmer 9 minút. Fotografi ho bez rúška zachytili aj v momente, keď zjavne nepózoval pre záber, ale tlieskal a rozprával sa s Ľubošom Blahom. Alebo tiež, keď sa prihováral davu.  

Peter Pellegrini prejavoval ako podľa prieskumov jeden z najdôveryhodnejších politikov voči vakcíne zdržanlivosť a hoci v neskorších fázach pandémie odporúčal očkovanie, vyzdvihoval predovšetkým „experimentálnosť” vakcíny.

Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 10.02.2023
success
error