DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Tomáš

Hlas

Mám vám pripomenúť to, čo ste vy hovorili v roku 2018, keď sa menila vláda Pellegriniho a Fica? Však vy ste stáli na tlačovej besede, pán Matovič a prvý ste kričali, že nie je možné vybudovať vládu a len vymeniť pár figúriek, ale treba urobiť predčasné voľby, lebo si to ľudia želajú.

Igor Matovič a Erik Tomáš - 30.11.-0001
Pravda

Predstavitelia OĽaNO vrátane Igora Matoviča v roku 2018 volali po predčasných voľbách a upozorňovali, že výmena čelných predstaviteľov a rekonštrukcia vlády nie je dostatočná. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

„Výmena figúrok totiž na obnovu dôvery v štát a jeho inštitúcie nestačí, najpoctivejším riešením sú predčasné voľby,” vyhlásila predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová po podaní demisie Roberta Fica v roku 2018

K predčasným voľbám sa v roku 2018 vyjadril aj Matovič. Vtedajšiu vládnu koalíciu označil za „v absolútnom rozklade” a „neschopnú sebarefexie”. 

Za predčasné voľby v roku 2018 argumentoval nasledovne: „Naše hnutie podporuje vyhlásenie predčasných volieb, kde ľudia spravodlivo rozhodnú, komu dôverujú a komu zverujú moc nad Slovenskom. Rekonštrukcia vlády navrhovaná pánom prezidentom v tomto momente už nie je alternatívou. Slovensko potrebuje nový začiatok, keďže vláda nie je schopná spravovať dobre a spravodlivo našu krajinu." 

K téme predčasných volieb zvolal Matovič viacero tlačových konferencií. Na tlačovej konferencii z 9. marca 2018 vyzval vtedajšieho premiéra Fica k odstúpeniu a k personálnej výmene v kľúčových štátnych inštitúciách. Vtedajšieho ministra vnútra Kaliňáka a policajného prezidenta Gašpara označil za figúrky a ich odstúpenie označil za nedostatočné. (11:39)

Výrok hodnotíme ako ešte pravdivý vzhľadom k duchu vypovedaného na tlačovej konferencii z 9. marca 2018, hoci Remišovej vyjadrenie z tohto obdobia citácii zodpovedá viac.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.01.2023
success
error