DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Že raz pochválil za to (plošné testovanie, pozn.) najlepší svetový vedecký časopis Science a medzičasom ten článok a tá recenzia má 170 vedeckých citácií po celom svete?

Igor Matovič a Erik Tomáš - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Časopis Science, ktorý štúdiu o plošnom testovaní skutočne publikoval, sa zdržal pozitívneho či negatívneho hodnotenia, výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Prestížny vedecký časopis Science o tomto projekte vydal článok vydal článok o plošnom testovaní v marci 2021. S ohľadom na to, v ktorej vedeckej databáze článok hľadáme, keďže každá využíva iný výpočet pre určenie počtu odborných citácií, tento článok dosiahol počet 170 vedeckých citácií po celom svete minimálne vo voľne dostupnej databáze Google Scholar. V platenej databáze Scopus od vydavateľstva Elsevier je toto číslo na úrovni 83 citácií. Je však zavádzajúce tvrdiť, že by tento článok vynášal pozitívne súdy nad celým projektom, nakoľko to ani nebolo jeho cieľom. V závere textu je uvedené len to, že celoplošné testovanie možno považovať za významný faktor, ktorý k spomaleniu druhej vlny prispel, avšak v samotnej štúdii sa píše, že jej vedecký dizajn má obmedzenia:

“Observačná povaha tejto štúdie sťažila oddelenie účinkov masových testovacích kampaní od účinkov iných nefarmaceutických intervencií zavedených v tom istom období, ktorých cieľom bolo znížiť kontakty a mobilitu, hoci oveľa menej ako počas jarnej blokády.” 

Na medzery vo vedeckom dizajne a metodológii tejto štúdie upozornili aj viacerí odborníci z vedeckej komunity. Rovnako tak je potrebné uviesť, že sa na jej tvorbe sa podieľal aj vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí. Takisto chýba aj kritérium, podľa ktorého by sme mohli zhodnotiť, či bolo testovanie úspešné. Napríklad otázku, či sa k podobnému efektu dalo dopracovať aj za menej peňazí, si tento článok nekladie.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.01.2023
success
error