DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Tomáš

Hlas

A teraz pán Matovič dokonca nemá tú hanbu sa na statuse chváliť, že valorizoval dôchodky o 12 %, teda v priemere o 60 EUR, pritom ide o valorizačný mechanizmus z dielne našej vlády. Vy ste tým dôchodcom nedali nič okrem tej almužny, čo sa, čo sa týka štrnásteho dôchodku, tzv. štrnásteho dôchodku.

Igor Matovič a Erik Tomáš - 30.11.-0001
Pravda

Vláda Roberta Fica ešte v roku 2017 presadila zmenu vo vyplácaní penzií, podľa ktorej sa dôchodky každoročne valorizujú. Podľa zákona o sociálnom poistení už od 1.1. 2018 platí legislatívna zmena, podľa ktorej sa dôchodcom budú zvyšovať dôchodkové dávky o percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov, najmenej však o pevnú sumu určenú ako 2 % z priemernej sumy príslušného druhu dôchodku. Výška rastu dôchodkových dávok sa teda začala zvyšovať v závislosti na výške inflácie. Samotný Igor Matovič sa na hlasovaní o tomto zákone nezúčastnil.

Štatistický úrad SR potvrdil, že v priemere za šesť mesiacov roku 2022 v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2021 sa index spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov zvýšil o 11,8 %. Preto sa aj dôchodky od roku 2023 zvýšia až o 11,8 %. 

V súvislosti s valorizáciou dôchodkov Igor Matovič na svoj facebookový účet napísal status v znení:  “+ 11,8% zvýšené dôchodky. Už začali prichádzať prvým dôchodcom… v priemere + 60 EUR mesačne navyše. Spolu cca + 1 miliarda eur navyše voči roku bývalému. Nezodpovedné? Nie. Spravodlivé. ps. Fico s Pellerínou, takto sa to robí, do psej matere.”

Keďže ide o zvýšenie vďaka automatickému valorizačnému mechanizmu a nejde o rozhodnutie súčastnej vlády, výrok hodnotíme ako pravdivý. 

Oprava z 10. 5. 2022:
Za autora výroku sme omylom označili Igora Matoviča, hoci ním bol Erik Tomáš. Za upozornenie na chybu ďakujeme čitateľovi.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.01.2023
success
error