DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Keď sme prijímali rozhodnutia, sme ich prijímali na základe toho, že som zvolal konzílium odborníkov, kde boli špičkoví slovenskí vedci. Spoločne sme prijímali rozhodnutia a cez covid sme sa snažili spoločne takto zápasiť.

Igor Matovič a Erik Tomáš - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Napriek tomu, že vláde pri boji s pandémiou radili odborníci, výsledné opatrenia, ktoré vláda na čele s Matovičom prijala, boli vo viacerých prípadoch miernejšie, než odporúčania Konzília odborníkov či Pandemickej komisie. Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci. 

Počas trvania pandémie koronavírusu na Slovensku radili vláde s prijímaním opatrení prevažne dve telesá - Pandemická komisia a Konzílium odborníkov.

Pandemická komisia je dlhodobo pôsobiaci poradný orgán vlády, ktorej štatút upravuje Zákon o činnosti vlády z roku 2001. Komisia plní odbornú a poradnú činnosť s cieľom chrániť životy počas akejkoľvek epidemickej či pandemickej situácie. Štatút upravuje tiež zloženie členov komisie, medzi ktorých patria ministri, predsedovia VÚC či hlavní hygienik SR.

Oficiálne konzílium odborníkov zriadila vláda SR počas pandémie koronavírusu v januári 2022. Členmi sa stali rôzni lekárski aj nelekárski pracovníci. Neoficiálne sa však zišlo už v apríli 2020, kedy vtedajší premiér Matovič poveril exministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú zriadením tímu odborníkov, ktorí budú vláde navrhovať opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

Vláde s prijímaním opatrení radil aj Ústredný krízový štáb a pri prvej vlne pandémie na jar 2020 tiež Permanentný krízový štáb

Prijímanie opatrení vládou sa zvyčajne odvíjalo od rokovania jedného z telies, najčastejšie konzília odborníkov. Matovič korektne uvádza, že kroky v boji s koronavírusom sa prijímali spoločne s lekármi a ostatnými členmi konzília.

Existuje však niekoľko prípadov, kedy vláda prijala iné opatrenia než aké navrhovalo teleso zložené z odborníkov.

Jedným z najznámejších je prípad, kedy Matovič v statuse na Facebooku oznámil, že má plán ako zvýšiť povolený počet hostí na svadbách, ktorý Pandemická komisia pôvodne navrhla na čísle 30. Po zasadnutí Ústredného krízového štábu, na ktorom sa zúčastnil aj vtedajší premiér Matovič, sa obmedzený počet hostí stanovil na 100 ľudí.

Ďalším príkladom je situácia z konca roka 2021, kedy sa rapídne zhoršovala epidemiologická situácia a konzílium navrhovalo napríklad prísne obmedzenia pohybu pre neočkovaných v čiernych okresoch. Vládou prijaté opatrenia boli miernejše a výrazne sa líšili od návrhov konzília. Jeho členovia preto vládu kritizovali.

O tom, že spolupráca odborníkov a politikov prijímajúcich opatrenia či iné rozhodnutia nebola vždy ideálna, svedčí aj ich vzájomná verejná kritika. Pri dovoze ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensko Matovič kritizoval Štátny ústav pre kontrolu liečiv a Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied. Za obe inštitúcie sa neskôr postavilo konzílium odborníkov, ktoré označilo Matovičove výroky za neadekvátne a poškodzujúce dobré meno slovenských inštitúcií v zahraničí.

Štúdia z dielne Pažitný & Kandilaki Healthcare Consulting o o priebehu pandémmie na Slovensku (.pdf) hodnotí tento aspekt nasledovne (s. 21):

„Jesenné mesiace roku 2020 boli ďalej plné chaotických rozhodnutí, ktoré neboli podložené relevantnými dôkazmi (napr. predražené plošné testovanie antigénovými testami), politici zasahovali do odborných riešení (nevídané v iných krajinách EÚ s výnimkou ČR). (...) Namiesto tvorby politiky založenej na dôkazoch sa uprednostňovali rozhodnutia, ktoré boli emocionálne a politicky riadené (už spomínané plošné testovanie, povolené svadby).“

Matovičov výrok hodnotíme ako zavádzanie. Vládou prijaté opatrenia v boji proti koronavírusu sa častokrát líšili od tých, ktoré navrhovalo konzíilum odborníkov, a boli miernejšie, čo vyústilo aj do vzájomnej kritiky medzi vedcami a Matovičom.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.01.2023
success
error