DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Petr Fiala

ODS

Česká republika je po Holandsku najväčší zahraničný investor na Slovensku.

Eduard Heger a Petr Fiala v O 5 minút 12 - 30.11.-0001
Pravda

Výška zahraničných investícii sa najčastejšie vyjadruje pomocou tzv. priamych zahraničných investícií. Podľa posledných údajov z roku 2019, ktoré vyhodnotila Národná banka Slovenska, ako aj niekoľkoročného trendu je druhým najväčším investorom Česká republika, výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Priama zahraničná investícia predstavuje kategóriu medzinárodných investícií, pri ktorej má investor zámer získať trvalý podiel v podniku. 

Prehľad o PZI zostavuje Národná banka Slovenska. Vypracovanie ročných publikácií trvá cca 21 mesiacov od skončenia príslušného obdobia, preto sú štatistiky zverejňované so značným odstupom. Posledné celoročné údaje publikovala NBS za rok 2019. Zo zverejnených údajov naozaj vyplýva, že najvyššiu hodnotu priamych zahraničných investícií dosiahlo Holandsko so sumou viac ako 13 miliárd. Na druhom mieste sa umiestnila Česká republika s hodnotou priamych zahraničných investícii viac ako 7 miliárd. Podobné výsledky ako ukazujú aj staršie štatistiky. V období 2017 - 2019 tvorili české investície druhý najväčší podiel spomedzi všetkých priamych zahraničných investícii, hneď po Holandsku.

 

Zdroj: NBS, PZI 2019

Predbežné údaje ale naznačujú, že sa tento stav mohol zmeniť. V údajoch za rok 2020 Českú republiku okrem Holandska predbehlo o takmer 300 miliónov eur aj Rakúsko, a tá sa tak ocitla až na treťom mieste. Jedná sa však o nekompletné údaje za kalendárny rok, preto tento stav nemôžeme hodnotiť ako finálny.

 

Zdroj: NBS, Predbežné údaje PZI 2020

 Vzhľadom na fakt, že trend posledných rokov ako aj posledné kompletné údaje potvrdzujú slová Petra Fialu, môžeme jeho výrok označiť za pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.01.2023
success
error