DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Petr Fiala

ODS

My sme boli vystavení naozaj prudko rastúcou nelegálnou migráciou do Českej republiky za situácie, kedy sme na naše územie prijali na hlavu najviac utečencov z Ukrajiny z celej Európy.

Eduard Heger a Petr Fiala v O 5 minút 12 - 30.11.-0001
Pravda

České ministerstvo práce zverejnilo v júli minulého roka svoju analýzu, v ktorej zhodnotilo situáciu utečencov z Ukrajiny. Podľa výsledkov tejto analýzii prijala Česká republika v danom čase 390 tisíc utečencov, čo z neho činilo 3. najčastejší cieľ Ukrajincov v rámci EU a zároveň krajinu s najväčším počtom ukrajinských utečencov na 100 000 obyvateľov. 

Podobné výsledky dosiahla Česká republika aj podľa štatistík Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov. K 1. januáru 2023, zaznamenala Česká republika 475 030 utečencov z Ukrajiny, ktorí boli registrovaní v programe dočasnej ochrany alebo v obdobných štátnych programoch. Pre porovnanie Slovenská republika zaregistrovala 104 959 takýchto utečencov. 

V rámci krajín Európskej Únie viac utečencov ako Česká republika prijalo len Poľsko a Nemecko. Poľsko prijalo viac ako 1,5 milióna utečencov a Nemecko viac ako 1 milión. Avšak v prepočte prijatých ukrajinských utečencov na obyvateľa, prijala Česká republika najviac utečencov v rámci Európskej Únie. Výrok Petra Fialy môžeme označiť za pravdivý. 

Podľa Ministerstva vnútra ČR (.pdf, s. 2) stúpla nelegálna migrácia do Česka za tretí štvrťrok 2022 o 132 % v porovnaní s tretím štvrťrokom 2021.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.01.2023
success
error