DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Eduard Heger

Demokrati

A tak ako bolo povedané aj v tej obrane, to je jasná ukážka práve tejto priateľského prístupu, že ja, keď som sa obrátil na Petra (pozn. Fialu) a vlastne náš minister obrany, či nám pomôžu s ochranou vzdušného priestoru, kým prídu stíhačky F16 zo Spojených štátov, pretože sme ruské migy už mali nefunkčné a už sme neboli schopní dostávať náhradné diely, odpoveď bola okamžite, samozrejme, veľmi radi a veľmi rýchlo sa to udialo v spolupráci aj s Poľskom.

Eduard Heger a Petr Fiala v O 5 minút 12 - 30.11.-0001
Pravda

Česká republika pomáha ochraňovať vzdušný priestor spolu s Poľskom, dôvodom je výmena ruských stíhačiek MiG-29 za americké F-16, ktorých dodanie sa omeškalo. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Minister obrany Jaroslav Naď 18. júna 2022 požiadal Česko o pomoc s ochranou nášho vzdušného priestoru. Ochotu pomôcť prejavilo aj Poľsko. Vzápätí na to sa začali rokovania.

3. júla český premiér Fiala oznámil, že od 1. septembra 2022 budú české stíhačky chrániť slovenský vzdušný priestor. 

27. augusta bola na Leteckej základni Malacky - Kuchyňa podpísaná deklarácia o ochrane vzdušného priestoru Slovenskej republiky, ktorú budú od 1. septembra 2022 do 31. decembra 2023 zabezpečovať práve české a poľské vzdušné sily. Podľa deklarácie získava SR túto pomoc zadarmo, platiť bude iba za spotrebované letecké palivo v prípade, že bude niektoré zo spojeneckých lietadiel musieť reálne vzlietnuť.

Dôvodom, kvôli ktorému k pomoci došlo, je výmena stíhačiek MiG za stíhačky F-16, po dodaní stíhačiek F-16 bude Slovensko opäť schopné plnohodnotne obraňovať svoj vzdušný priestor. Stíhačky F-16 však budú na Slovensko dodané s omeškaním až v roku 2024.

Stíhačky MiG-29 boli vyradené v auguste 2022, pri tejto príležitosti Minister obrany Jaroslav Naď uviedol: „Pre SR (...)  neexistuje žiadna perspektíva použitia techniky sovietskeho typu v budúcnosti. Táto technika nie je kompatibilná s našimi spojencami v NATO a nie je možné ju modernizovať, pričom jej prevádzkyschopnosť a bojaschopnosť je ovplyvňovaná nízkou spoľahlivosťou. “

Dátum zverejnenia analýzy: 17.01.2023
success
error