DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Eduard Heger

Demokrati

Keď vypukla vojna, jediné, čo sme mali, sme mali takýto štítok, na ktorom bolo napísané NATO, to bola naša jediná ochrana, pretože sme tu nemali žiadne zbrane. Na stíhačky sme čakali, naša ťažká ťažká technika je v takom stave, že potrebuje byť modernizovaná, preto toľko investujeme do nákupu novej techniky, ale nielen my, všetky krajiny pochopili a okamžite zdvíhajú percento HDP do obrany a bezpečnosti.

Eduard Heger a Petr Fiala v O 5 minút 12 - 30.11.-0001
Pravda

Vďaka vojne na Ukrajine Slovensko začalo modernizáciu vo vojenskej a obrannej oblasti. Náčelník generálneho štábu OS SR Generál Zemko uviedol, že v modernizácii a jej súčasnom tempe je potrebné pokračovať, vrátane investícií do obrany. Táto modernizácia zahŕňa napríklad kontrakty na nákup nových bojových vozidiel, či obnovu kasární. Aj ostatné krajiny Európskej Únie zvyšujú výdaje na obranu práve z dôvodu prebiehajúcej vojny na Ukrajine. 

V decembri 2018 objednalo Slovensko 14 stíhačiek F16, ktoré mali doraziť v roku 2023, nakoniec sa ich dodanie oneskorí na prvý polrok 2024. 

V návrhu rozpočtu SR na rok 2023 sa počíta s výdavkami na obranu vo výške 2,01% HDP (2,5 miliardy eur), čo je v súlade s našim záväzkom voči NATO.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.01.2023
success
error