DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pčolinský

SME RODINA

Ak si pozriete to memorandum s lekármi, na ktorom sa vláda včera dohodla, tak týka sa jednak tých stabilizačných príspevkov. Týka sa to aj vzdelávania, tzn. našim cieľom je jednak udržať študentov medicíny na Slovensku a zároveň dotiahnuť lekárov.

Robert Fico a Peter Pčolinský - 30.11.-0001
Pravda

Memorandum, ktoré vláda podpísala 26. novembra 2022 s lekármi, obsahuje stabilizačné príspevky aj bod o zlepšení podmienok pre študentov medicíny.

Na začiatku rokovaní predložili lekárski odborári na čele s predsedom Petrom Visolajským vláde osem požiadaviek, pričom na siedmich z nich sa všetky zúčastnené strany boli schopné dohodnúť a na stole ostala otázka zvyšovania platov. V rámci siedmich splnených požiadaviek sa vláda zaviazala aj na zlepšení podmienok pre slovenských študentov medicíny, či už ide o reformu atestačného štúdia alebo aj navýšenie kapacity lekárskych fakúlt.

Šesťhodinové rokovanie z  nakoniec vyústilo do dohody, ktorá zahŕňa už aj poslednú platovú požiadavku. Konkrétne by sa mal zvýšiť koeficient, ktorým sa navyšujú základné čiastky platu lekárov s pribúdajúcimi rokmi praxe. Okrem toho ostali súčasťou dohody aj intenzívne diskutované stabilizačné príspevky pre ostatných zdravotníckych pracovníkov.

Dátum zverejnenia analýzy: 13.12.2022
success
error