DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

My tu necháme vyštudovať tisícky absolventov lekárskych fakúlt a tí potom odídu do Českej republiky, do Nemecka alebo do Hainburgu v Rakúsku.

Robert Fico a Peter Pčolinský - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Na Slovensku ročne úspešne ukončí štúdium približne 700 absolventov zdravotníckych fakúlt. Je pravda, že mnoho z nich odchádza do spomínaných krajín, no z údajov vyplýva, že ročne ide skôr o desiatky, maximálne stovky absolventov. Hovoriť o tisíckach odchádzajúcich do zahraničia hodnotíme preto ako zavádzajúce.

Lekár Peter Blahút z nemocnice na Kramároch na svojom portáli uvádza, že k roku 2017 v zahraničí pracovalo vyše 4 200 slovenských lekárov. Z toho viac než 2 200 v Českej republike, v Nemecku takmer 1 200 a v Rakúsku 242. Opiera sa pritom o dáta lekárskych komôr. Z dát pritom nie je jasné, koľkí z nich vôbec vyštudovali na Slovensku, a nie v krajine v ktorej pôsobia.

Podľa Slovenskej asociácie študentov medicíny na Slovensku ročne úspešné skončí doktorské štúdium viac než 700 absolventov. Vyplýva to z článku portálu aktuality.sk, v ktorom uvádzajú vyjadrenie asociácie. 

Z dát portálu Ministerstva práce uplatnenie.sk za rok 2019 je zjavné, že absolventi týchto lekárskych fakúlt nachádzajú uplatnenie najmä na Slovensku. Podľa portálu menej než 8 % absolventov Lekárskej fakulty Univerzity Komenského z roku 2019 odišlo pracovať do zahraničia. Podobné čísla zaznamenali aj ostatné slovenské lekárske fakulty. Slovenská zdravotnícka univerzita zaznamenala podiel odchádzajúcich študentov taktiež  na úrovni maximálne 8%, UPJŠ v Košiciach dokonca iba 7 % a z Jesseniovej lekárskej fakulta v Martine odchádza do zahraničia maximálne 6 %. Je pritom takmer isté, že výsledné percento je ešte nižšie pretože portál spája do jednej štatistiky ľudí pracujúcich v zahraničí a dobrovoľne nezamestnaných. 

Staršia analýza Inštitútu finančnej politiky taktiež hodnotí odchod absolventov slovenských vysokých škôl do zahraničia. Z analýzi vyplýva, že najvačší odliv mozgov zaznamenávajú práve lekárske fakulty. Podľa uvedených dát odišlo medzi rokmi 2010 - 2013 približne 20 % absolventov týchto fakúlt. Za 3 roky tak Slovensko prišlo o 492 absolventov medicíny. Aj keď sa jedná o vysoké číslo, stále sa nedá hovoriť o tisícoch. Do týchto štatistík sa pritom započítavajú aj zahraniční študenti, ktorí si za štúdium u nás platia.

Dátum zverejnenia analýzy: 13.12.2022
success
error