DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Predovšetkým chcem povedať, že prokuratúra sa venovala iba samotnému aktu úmrtia, ktoré je naďalej veľmi záhadné, nie sú všetky okolnosti vyšetrené. Vôbec sa nevyšetrilo doteraz, ako to bolo s tými vážnymi zraneniami, ktoré pán Lučanský mal.

Robert Fico a Peter Pčolinský - 30.11.-0001
Nepravda

Prokurátor na tlačovej besede v piatok 25. 11. 2022 uviedol, že vyšetrovanie viedli v prípade zranení, následkom ktorých generál Lučanský zomrel, ale aj v prípade zranení, následkom ktorých podstúpil operáciu. Podľa kamerových záznamov pri zranení oka ani počas spáchania samovraždy nikto do jeho cely nevstúpil. Všetky okolnosti, vrátane Lučanského pádu z vozíka v nemocnici, prešetrovala aj komisia zriadená bývalou ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

O záveroch vyšetrovania informoval v piatok 25. 11. 2022 prešovský krajský prokurátor Pavol Matija na tlačovej konferencii (TASR TV). Nie je pravda, že sa prokuratúra venovala iba samotnému aktu úmrtia, tak ako to tvrdí Robert Fico. Prokurátor Matija povedal, že vyšetrovanie bolo vedené v dvoch okruhoch trestnej činnosti: „Tým prvým okruhom, to je podozrenie zo spáchania trestného činu v súvislosti so zranením generála Lučanského vo väznici Prešov, utrpeného dňa 29. 12. 2020 v cele číslo 14., na následky ktorých zomrel a dňa 9. 12. 2020 následkom ktorých podstúpil operačný zákrok v nemocnici Ružomberok.“ (6:16)

Podľa kamerových záznamov sa jednoznačne vylúčila prítomnosť iných osôb v cele Milana Lučanského v čase, kedy si poranil oko. Prokuratúra teda skúmala aj zranenie oka, ktoré generál Lučanský utrpel počas väzby. Pravdivá teda nie je ani druhá časť výroku. Prokuratúra sa ale nevenovala Lučanského pádu z vozíka počas pobytu v nemocnici v Kežmarku. Tento pád preverovala komisia zriadená v súvislosti s Lučanského smrťou niekdajšou ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Záverečná správa komisie hovorí, že: „udalosť je možné spoľahlivo označiť za nešťastnú náhodu, bez zistenia akýchkoľvek nezrovnalostí, ktoré by spochybňovali označenie a obsah slovného spojenia nešťastná udalosť,“ (.pdf, s. 15). Komisia nezistila ani odborné pochybenie pri realizácii transportu príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže.

V záverečnej správe sa uvádza aj to, že na základe výpisu z bezpečnostného systému, kamerových systémov a na základe ďalších dostupných faktov, nezistila žiadne fakty spochybňujúce to, že generál Lučanský spáchal samovraždu. (.pdf, s.10) Zároveň komisia poukázala na aj na preventívno-bezpečnostné opatrenia prijaté počas Lučanského väzby, ako napríklad aj pokyn riaditeľa Prešovskej väznice na zálohovanie kamerových záznamov, vďaka čomu zábery existovali aj počas vyšetrovania a mohli byť následne k dispozícii. (.pdf, s.18)

Prokurátor Matija na spomínanej tlačovej besede uviedol, že v rámci druhého okruhu trestnej vedeného trestného stíhania: „orgány činné v trestnom konaní preverovali podozrenie zo spáchania trestnej činnosti príslušníkmi ústavu na výkon väzby a trestu v súvislosti s porušením povinnosti dozorovej služby.“ (7:35)

Okolnosti smrti generála Lučanského teda vyšetrovala prokurata aj komisia. Za pravdivé vyjadrenie sa teda nedá považovať ani to, že ide o veľmi záhadné úmrtie bez vyšetrených všetkých okolností. 

Dátum zverejnenia analýzy: 13.12.2022
success
error