DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Určite zneužili nelegálni migranti aj situáciu na Ukrajine a prvé momenty neviem, aká je situácia aktuálna, ale v prvých týždňoch a mesiacoch prechádzali cez ukrajinskú hranicu nielen ukrajinskí utečenci pred vojnou, ale aj rôzni utečenci z iných krajín, ktorí nemali s Ukrajinou nič spoločné.

Remišová vs Pellegrini na Markíze - 30.11.-0001
Nepravda

Tesne po začatí ruskej invázie na Ukrajinu sa spustila prvá vlna utečencov z napadnutej krajiny smerom na západ, a teda aj do susedného Slovenska. Ako informovali mnohé tunajšie a zahraničné médiá, medzi nimi aj Deutsche Welle, Ukrajinu spočiatku neopúšťali len občania Ukrajiny (ktorých aj tak bola drvivá väčšina), ale aj ľudia z tretích krajín. Medzi nimi boli najmä študenti z afrických a ázijských krajín snažiaci sa uniknúť pred konfliktom, ktorých bolo pred začatím vojny na Ukrajine okolo 75 tisíc. Okrem iného sa tam nachádzali aj trvalo pracujúci a turisti. 

Práve táto skutočnosť vyvolala vlnu nenávisti, šírenia hoaxov a dezinformácií. Jedným zo zdrojov týchto neprávd bola strana ĽSNS, konkrétne jej predseda, Marian Kotleba, ktorý na youtube šíril hoaxy o údajnom prívale utečencov z Ázie a Afriky bez kontroly. 

Polícia SR promptne reagovala na svojom fejsbukovom profile, kde vyvrátila tvrdenia a nekontrolovatelnom prívale migrantov cez naše hranice. Ministerstvo vnútra potvrdilo, že 90 percent ľudí prekračujúcich našu schengenskú hranicu tvorili Ukrajinskí občania, prevažne ženy a deti (nariadenie stanného práva neumožňovalo mužom opustiť krajinu). 

Dokopy prešlo hranicu medzi 24.- 28. februárom 53 136 osôb, z toho viac ako 46 tisíc boli Ukrajinci, 1774 občanov EÚ, a 4 774 príslušníkov tretích krajín, uvádza Polícia SR. Je nutné dodať, že pre študentov a občanov väčšiny týchto krajín bol zriadený vládny špeciál z krajín pôvodu, a teda boli následne transportovaní zo Slovenska, ako bol prípad študentov z Indie. 

Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.12.2022
success
error