DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Česko oznámilo cenu silovej časti elektriny. Oznámili, že tú cenu budú mať 6.000 Kč za 1 MW. To je povedzme 240 EUR, to je bez dph 200 EUR. Bez DPH. My sme oznámili ešte v polovičke februára ešte pred vojnou, že táto cena čo Česi budú platiť 200 bez dph. Slovenské budú platiť 61 bez dph, čiže slovenské domácnosti na budúci rok budú platiť 3× nižšiu tú tú silovú zložku, takže netreba sa obávať. Chcem len ľudí upokojiť v tom, že domácnosti sa nemusia obávať, že napr. iba elektrinu tú silovú zložku bude mať 3× lacnejšie ako v Čechách.

Matovič a Viskupič o LGBTI+ - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Zastropovaná cena silovej energie pre domácnosti na Slovensku za 61,21 € stále nie je právne ukotvená a vycházda len z memoranda, preto považujeme tento výrok za zavádzajúci. 

Česká republika v septembri tohto roku finálne zastropovala ceny komodít plynu a silovej elektriny. Celý proces bol už schválený aj poslaneckou snemovňou. Je faktom, že cena za jednu megawatthodinu je 6 000 CZK, a teda v prepočte na dnešný kurz (24.10.2022) 245.08 € s DPH. Pri odpočítaní DPH vo výške 20% sa bavíme o sume 196.6 €. Slová Matoviča preto môžeme aspoň pri českých sumách považovať za pravdivé, i napriek malej odchýlke.

Avšak v kontexte Slovenského zastropovania cien je realita trošku komplikovanejšia. Približne v polovici februára podpísalo Ministerstvo hospodárstva SR, Ministerstvo financií SR a Slovak Power Holding, B.V. memorandum, v ktorom garantujú cenu silovej elektriny pre všetky domácnosti vo výške 61.21 € za megawatthodinu. Stále však nie je známy právne-záväzný spôsob, ktorým sa má komodita distribuovať a navyše stále nebol schválený Európskou komisiou.

Dátum zverejnenia analýzy: 02.11.2022
success
error