DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Preto blokovali prijatie aj v podstate aj zvyšovanie platov učiteľov, lebo my sme povedali áno, tu máme peniaze, môžme zvýšiť platy učiteľov od 1. júla o 10 %, blokovali to radšej, lebo chránili bohatých.

Matovič a Viskupič o LGBTI+ - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Igor Matovič opakovane spájal navýšenie platov učiteľov so zvýšením niekoľkých daní, vrátane návrhu zdanenia 100 najbohatších firiem s čím strana Sas nesúhlasila a návrh vetovala ako celok . Tvrdenie, že SaS týmto krokom chránila bohatých, je ale zavádzajúce. SaS argumentovala, že na navýšenie platov nie je potrebné, aby sa zvyšovali akékoľvek dane. Kolektívna zmluva s odborármi o navýšení platov bola nakoniec podpísaná bez zvyšovania daní.

Igor Matovič správne tvrdí, že SaS v júni 2022 na vláde vetovala návrh vlády na zvýšenie platov učiteľov, ktorý mal platiť od 1. 7. 2022. Minister financií opakovane predkladal v jednom balíku návrh na 10% zvýšenie platov v školstve spoločne s návrhom na zdanenie hazardu, liehu, ruskej ropy a regulovaným odvodom. Strana SaS mala problém s druhou časťou návrhu a opakovale vyhlasovala, že zvyšovanie daní je pre nich červenou čiarou. Nakoniec sa vláda a odbory dohodli na zvýšení o 3% s tým, že o 10% budú platy zvýšené od januára 2023 a následne od septembra 2023 o ďalších 12%.

Argumentácia Igora Matoviča sa ale líši od vysvetlenia strany Sloboda a Solidarita. SaS uviedla, že návrh Igora Matoviča bol podmienený zvyšovaním daní, ktoré odmietala a argumentovala, že ku zvýšeniu platov by malo dôjsť bez potreby zvyšovania daňového zaťaženia. Slová SaS potvrdzuje aj konečná dohoda na zvýšení platov, ktorá sa udiala bez zvýšenia predmetných daní. Z balíka daní, ktoré minister Matovič navrhoval, zatiaľ parlamentom úspešne neprešla ani jedna. Daň z ropy bola posunutá do druhého čítania, daň z liehu ako aj osobitý odvod z podnikania v regulovaných odvetviach sa nachádzajú v prvom čítaní.

Otázne taktiež je, či by zvýšenie daní plne pokrylo navýšenie platov učiteľov. Ministerstvo financií vyčíslilo, že zvýšenie spotrebnej dane z liehu, zdanenie hazardu, zavedenie regulovaného odvodu, zdanenie plynovodu a daň z ruskej ropy by do rozpočtu mohlo priniesť necelých 500 miliónov eur. Zvýšenie platov učiteľov pritom bude podľa premiéra stáť takmer miliardu eur.

Dátum zverejnenia analýzy: 02.11.2022
success
error