DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Marián Viskupič

SaS

Že Minister financií prestal riadiť svoju koalíciu, keď Sme rodina pomohla otvoriť Smeru schôdzu, kde boli absolútne nepodložené absolútne vymyslené obvinenia práve predsedu už prezidenta finančnej správy pána Žežulku. Úplne ľahko vyvrátiteľné. Dokonca Sme rodina hlasovala aj za to uznesenie, až ja ako opozičný poslanec musel zvolať mimoriadne zasadnutie finančného výboru, kde dostal prezident finančnej správy priestor, aby sa obhájil, aby tieto smiešne obvinenia jasne vyvrátil a ukázal, že tá finančná správa si robí svoju prácu.

Matovič a Viskupič o LGBTI+ - 30.11.-0001
Pravda

Sme rodina hlasovala za schôdzu iniciovanú Smerom a taktiež hlasovala za uznesenie. Na schôdzi Robert Fico prezentoval okrem iného aj obvinenia voči súčasnému prezidentovi finančnej správy Žežulkovi, ten bol obvinenia vysvetľovať na mimoriadnom finančnom výbore. Výrok hodnotíme ako pravdivý. 

Robert Fico obvinil Žežulku z korupcie na základe údajnej uniknutej komunikácie medzi Žežukom a Suchobom, tú na internete zverejnil anonym. Žežulka mal podľa Ficovho obvinenia zobrať 2 až 5 mil. eur za to, že finančná správa bude naďalej spolupracovať so Suchobovou firmou Alexis. FS taktiež firme dlžila asi milión eur a to za faktúry vystavené od mája do novembra 2020, podľa obvinení žiadal Žežulka 10% z ich hodnoty  za uhradenie

Svoje obvinenia prezentoval Fico 6. októbra na mimoriadnej schôdzi, ktorú sa mu podarilo otvoriť s podporou Sme Rodina či poslancov okolo Petra Pellegriniho a Tomáša Tarabu. Fico chcel na schôdzi prijať uznesenie “k zneužívaniu inštitútov trestného práva na rozklad demokratického a právneho štátu”, za jeho prijatie hlasovali so Smerom aj poslanci strany Sme rodina. 

Žežulka sa k obvineniu vyjadril 20.októbra 2022 na mimoriadnom finančnom výbore, ktorý zvolal Viskupič ako predseda Výboru NRSR pre financie a rozpočet (.docx, str.1). Argumentoval hlavne časovým nesúladom. Informáciu o tom, že by sa mal stať novým prezidentom finančnej správy totiž ministerstvo financií zverejnilo 19. novembra 2020, prezidentom sa mal stať od 1.decembra 2020. Faktúry, ktoré Fico v obvinení spomína, boli pritom zaplatené k 18. novembru a podľa slov Žežulku úhrada faktúr trvá 20 dní. 

Žežulka podal sám na seba podnet, o výsledkoch bude finančná správa informovať Národnú kriminálnu agentúru. 

Dátum zverejnenia analýzy: 02.11.2022
success
error