DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Oni hovoria (SaS, pozn.) joj, čo to OĽaNO alebo ten Matovič, teda ak to dovolí otvoriť takú schôdzu v skutočnosti, to bolo o tom, že ak by štyria poslanci SaS, ktorí chýbali, boli prítomní, tak tá schôdza (74. schôdza Národnej rady, pozn.) nebola otvorená, lebo ten bod by nebol otvorený všetci a toto je otázka solidarity…. Hovorím, nemôžem, ja by som nemal tú hanbu a človek podľa musí mať vyoperovanú hanbu, aby prišiel s tým, vaši poslanci tam dvaja chýbali, keď viem, že naši chýbali štyria, však, čo sa nepatrí, to jednoducho nie je správne, to v škôlke sa už nerobí.

Matovič a Viskupič o LGBTI+ - 30.11.-0001
Nepravda

Z poslaneckého klubu OĽaNO chýbalo až šesť poslancov, ktorých prítomnosť a hlasovanie spolu s klubom OĽaNO a SaS proti mimoriadnej schôdzi by jej otvoreniu zabránilo, rovnako ako štyria chýbajúci poslanci SaS. 

Líder opozičnej strany Smer-SD Robert Fico inicioval mimoriadnu schôdzu NR SR na 6. 10. 2022, počas ktorej chcel presadiť uznesenie k vyvodeniu zodpovednosti voči orgánom činným v trestnom konaní. Zvolanie schôdze argumentoval tvrdeniami, že údajne dochádza “k deštrukcii právneho štátu”. 

Otvorenie mimoriadnej schôdze nepodporila strana SaS, hnutie OĽaNO, nezaradení poslanci zo strany Za ľudí a ani nezaradení poslanci Tomáš Valášek a Miroslav Kollár. Naopak Sme rodina a nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho a Tomáša Tarabu otvorenie mimoriadnej schôdze podporili

Na schôdzi neboli prítomní štyria poslanci klubu SaS. Medzi nimi sa nachádzali Richard Sulík, Vladimíra Marcinková, Marek Hattas a Martin Klus. Ostatní poslanci SaS hlasovali proti návrhu. Celkovo bolo počas schôdze prítomných 128 poslancov, z čoho za návrh ich hlasovalo 65. K prijatiu návrhu je potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov, čo znamená, že ak by vyššie spomínaní štyria poslanci boli prítomní na zasadnutí schôdzi a hlasovali proti, rovnako ako zbytok klubu SaS, návrh by neprešiel. 

Je teda pravdou, že strane SaS chýbali na hlasovaní štyria poslanci, ktorý pokiaľ by sa na hlasovaní zúčastnili, tak by predmetná schôdza otvorená nebola. Pravdou však už nie je, časť výroku, kde Igor Matovič hovorí, že OĽANO chýbali len dvaja poslanci, pretože v skutočnosti sa na hlasovaní nezúčastnili až šiesti poslanci OĽaNO: Monika Kozelová, Anna Mierna, Eva Horváthová, Erik Ňarjaš, Kristián Čekovský a Ján Kerekéti. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 02.11.2022
success
error