DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Však pri Eurovale si dali podmienku, padla vláda Radičovej. Teraz sa dali pri ultimátum, zase Matovič musí odísť. Skoro znova padla vláda. Teraz, keď si dajú podmienku, že my teraz sa pozrieme tým rodinám do očí 2,5 milióna ľudí sa to týka rodičov. Prepáčte rodičov s deťmi a oni si dajú podmienku, že podporíme vám rozpočet, keď zrušíte balíček, no nezrušíme ho.

Matovič a Viskupič o LGBTI+ - 30.11.-0001
Pravda

V októbri roku 2011 padla vláda Ivety Radičovej po tom, čo premiérka spojila hlasovanie o dôvere vláde s hlasovaním o prijatí Eurovalu. (pozn.: Euroval je fond európskeho fondu finančnej stability vytvorený s cieľom finančne pomôcť Grécku a iným štátom, ktoré sa zadlžili počas ekonomickej krízy) Strana SaS na čele s Richardom Sulíkom hlasovanie nepodporila, čo viedlo k pádu vlády. Sulík svoje rozhodnutie odôvodnil vysokým zadlžením a recesiou Grécka a argumentoval tým, že Grécko „nepatrí do Eurozóny.“

Počas vládnej krízy začiatkom roka 2021 Matovič podmienil svoje odstúpenie z postu premiéra okrem iného aj odstúpením Richarda Sulíka z postu ministra hospodárstva. Napokon Igor Matovič odstúpil, ale Richard Sulík naďalej pretrval vo funkcii, a to až do augusta 2022, kedy vrcholila ďalšia vládna kríza. Počas tejto krízy, Richard Sulík podal demisiu a žiadal rovnaký krok aj od svojho náprotivka ministra financií Igora Matoviča. Sulík  sa vyjadril, že strana SaS je ochotná vyjednávať o „desatore“ Igora Matoviča, avšak Sulík podmienil začatie vyjednávania Matovičovým odstupom. Desatoro Igora Matoviča predstavalo 10 podmienok, ktoré sa týkajú mimo iného aj štátneho rozpočtu a príspevku 200 eur na dieťa. V októbri 2022 sa SaS vyjadrila, že sa stáva sa opozičnou stranou, keďže Igor Matovič neodstúpil do dnešného dňa z postu ministra financií.

V súčasnosti v strane SaS nepodporujú Matovičov rodinný balíček a argumentujú tým, že takýto balíček bude stáť mestá a obce 400 miliónov eur, ktoré budú chýbať najmä v škôlkach a umeleckých školách, ktoré mestá a obce samy financujú. Budúcoročný rozpočet schválila vláda v polovici októbra, teraz ho musia schváliť aj poslanci NRSR. Avšak SaS na čele s Richardom Sulíkom sa vyjadrila, že za rozpočet hlasovať nebude. Návrh rozpočtu v podobe, ako bol schválený vládou, je podľa slov SaS “nepodporiteľný”. Jedným z dôvodov je, že v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok sú výdavky dvojnásobné oproti roku 2019, kritizoval aj vysoký deficit. Sulík je presvedčený, že rozpočtové provizórium je lepšou alternatívou a argumentuje tým, že deficit v hodnote 8 miliárd eur je „gréckou cestou“. Navyše Sulík vníma isté výdavky rozpočtu ako „populistické rozdávačky“ koalície, naopak premiér Heger nazýva budúcoročný rozpočet ako „rozpočet pomoci ľudom“. To, že zrušenie tzv. rodinného balíka je jednou z podmienok Sas, potvrdil Marián Viskupič v samotnej diskusnej relácii. Dodal však, že je to jedna z mnohých výhrad ohľadom rozpočtu a že, v Sas sú ochotní sa o týchto podmienkach baviť. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 02.11.2022
success
error