DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

My sme dali presne 2 percentá náš záväzok, ktorý ich minister zahraničných vecí Korčok verejne sľúbil v Bruseli. Čaputová sľúbila v Bruseli Pellegrini sľúbil v Bruseli. Áno, aj Eduard Heger sľúbil Bruseli, či 2 percentá presne dávame, všetky krajiny na tejto východnej hranici nato zvyšujú obranné výdavky. Poľsko na 3 %.

Matovič a Viskupič o LGBTI+ - 30.11.-0001
Pravda

Slovenská republika si v roku 2020 po mnohých rokoch splnila svoj záväzok  vynaložiť na obranu aspoň 2 % výkonu svojej ekonomiky. Následne sa nám to podarilo aj v roku 2021. V roku 2020 dosiahli výdavky na obranu hodnotu presne 2% HDP a v roku 2021 dokonca 2,01 % HDP. Je ale potrebné dodať, že za splnenie tohto cieľa môže najmä pomalší rast slovenskej ekonomiky spolu so zvýšenými výdavkami, ktoré mali ozbrojené sily na covid.

Je tiež pravdou, že štáty východného krídla NATO po vypuknutí ruskej invázie začali zvyšovať výdaje na obranu. Šesť z deviatich krajín tzv. východného krídla NATO v roku 2022 očakáva vyššie výdavky (.pdf, s. 8)  ako v roku 2021. Poľsko sa dokonca zaviazalo zvýšiť výdaje na obranu na 3 %. (v súčasnosti poľské výdaje na obranu dosahujú 2,42 % HDP). 

Čo sa týka postoju slovenských politických lídrov k zvyšovaniu výdajov na obranu, tak na summite NATO v Madride, ktorý sa konal v júni tohto roku, sa slovenská delegácia v zložení Zuzana Čaputová, Ivan Korčok a Jaroslav Naď zaviazala investovať 2 % HDP do obrany do konca roka 2022. Premiér Heger sa vyjadril, že chce budúcoročný rozpočet zostaviť tak, aby Slovensko investovalo 2 % HDP do obrany a  Peter Pellegrini sa ešte v roku 2018 vyjadril, že chce, aby si Slovensko plnilo svoje aliančné záväzky, a teda postupne smerovalo k investovaniu 2 % HDP na obranu.  Výrok Igora Matoviča preto hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 02.11.2022
success
error