DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jana Bittó Cigániková

SaS

Skôr naopak, SaS-ka, si myslím, že je výnimočná tým, že priznáva a bojuje za práva menším, a nielen LGBTI komunity, ale aj rôznych iných menšín. Robíme to dlhodobo, robíme to naozaj úprimne.

Výroky politikov o právach LGBTI+ ľudí - 30.11.-0001
Pravda

Strana SaS už vo svojich stanovách uvádza, že medzi jej záujmy patrí podpora menšinových skupín na Slovensku. LGBTI+ témam sa SaS venuje dlhodobo, čo dokazuje napríklad vo svojom volebnom programe aj prácou v parlamente. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý. 

V stanovách strany Sloboda a Solidarita hovorí, že vo svojej činnosti chce presadzovať „podporu spoločnosti založenej na rozmanitosti, rešpektovanie menšinových názorov a orientácií“ (čl. II. Program a ciele činnosti v bode C).

Ďalej v kategórií Poslanie strany uvádza SaS uvádza: „Ak sú slobodní jednotlivci, je slobodná celá spoločnosť. Počas celej existencie SaS je sloboda občanov Slovenska našou najvyššou Hodnotou, ktorej podriaďujeme všetko naše konanie.“

Strana sa vo svojej „Vízii” zameriava aj na rómsku menšinu: „Na základe špeciálneho zákona o sociálne vylúčených spoločenstvách (SVS) štát vyvíja mimoriadne úsilie, aby vzdelal rómske deti a dospelým nezamestnaným Rómom zabezpečil dostatok verejných prác.“ 

Vo svojich volebných programoch strana SaS dlhodobo sľubuje zaviesť právny inštitút životného partnerstva pre páry rovnakého i opačného pohlavia. Takýto bod nájdeme vo volebnom programe z roku 2010 (.pdf, s. 72), 2012 (.pdf, s. 93), 2016 (.pdf, s. 93) aj 2020 (.pdf, S. 583). Vo volebnom programe z roku 2012 strana navrhuje zjednodušiť proces tranzície pre transrodových ľudí (.pdf, s. 94). 

Strana aj po súčasnom teroristickom útoku na LGBTI+ ľudí žiada koaličných poslancov o podporu inštitútu partnerského spolužitia, ktorý predložila do parlamentu ešte v auguste. 

Za podporu LGBTI+ ľudí môžeme označiť aj vystúpenie ministerky spravodlivosti za SaS Márie Kolíkovej na Dúhovom pride v júli 2022. V minulosti Pride podporil aj vtedajší poslanec za SaS Martin Poliačik. 

Napokon, strana SaS hlasovala proti návrhom viacerých zákonov, ktoré boli namierené proti LGBTI+ ľuďom. Poslanci SaS hlasovali proti návrhu z hnutia Republika, ktorý by zakázal informovať o LGBTI+ témach mladých ľudí do 18 rokov, teda aj na základných a stredných školách. Rovnako nepodporili návrh inšpirovaný Maďarskom, ktorý by v školách zakázal učiť o homosexualite či zmene pohlavia, a to aj formou prednášok od externých organizácií, takisto ako návrh zákona, ktorý by zakázal zmenu pohlavia v úradných dokumentoch, a ústavný návrh zákona, ktorý by zakázal zmenu pohlavia. 

Dátum zverejnenia analýzy: 02.11.2022
success
error