DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Tak asi treba povedať na rovinu, to si ľudia nevyberajú, tak sa narodia, tzn. keď sa narodí človek s inou sexuálnou orientáciou, to neznamená, že teraz predstavuje ohrozenie pre 1 500 000 rodín na Slovensku, lebo jeho narodením a existenciou zrazu je ohrozené normálne spolunažívanie rodín.

Výroky politikov o právach LGBTI+ ľudí - 30.11.-0001
Pravda

Výrok hodnotíme ako pravdivý, pretože v psychológii existuje konsenzus na tom, že sexuálnu orientáciu si človek nevyberá a LGBTI+ ľudia žiadnym spôsobom neohrozujú existenciu slovenských rodín. 

Desaťročia výskumu a stovky štúdií v psychológii sa zhodujú na tom, že sexuálnu orientáciu si človek nevyberie a je jeho prirodzenou súčasťou (pdf., s.126).

Pellegrini poukázal tiež na to, že LGBTI+ ľudia neohrozujú “normálne spolunažívanie rodín”, čím zrejme reagoval na nenávistné prejavy mnohých stredoeurópskych politikov a političiek, ktorí o LGBTIQ+ komunite vravia ako o “nebezpečenstve pre tradičné rodiny”.

Počet príslušníkov LGBTI+ komunity skúmalo mnoho výskumov, nie všetky sa zhodujú na presných číslach. Prieskum z roku 2021 v 27 krajinách sveta uvádza počet približne 10 % celkovej populácie. Výskum z Českej republiky v roku 1994 prišiel so zistením, že 0,4 % muÏov a 0,3 % žien sa považuje za homosexuálne orientovaných (pdf., s. 19).

Ak by boli počty akékoľvek, neexistujú žiadne relevantné dôvody, prečo by LGBTI+ ľudia predstavovali ohrozenie pre rodiny na Slovensku.

Dátum zverejnenia analýzy: 02.11.2022
success
error