DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ľuboš Blaha

SMER-SD

Putin mobilizuje. Ešte väčšie vojská idú na Ukrajinu, v smere proti Ukrajine z Ruska.

Blaha a Remišová v Na telo - 30.11.-0001
Pravda

21. septembra 2022 ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, vďaka ktorej by malo byť povolaných 300 tisíc mužov vo veku 35 až 60 rokov, ktorí už absolvovali vojenský výcvik. Napriek tomu sa objavujú správy, že povolávací rozkaz dostalo množstvo mužov, ktorí tieto kritériá nespĺňajú.

 

Mobilizácia veľkého množstva rezervistov prirodzene navýši počty vojakov smerujúcich z Ruska na Ukrajinu. Preto hodnotíme Blahov výrok ako pravdivý. Dopĺňame však informácie, ktoré treba v kontexte jeho tvrdenia brať do úvahy.

 

Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny však mobilizácia potrvá niekoľko mesiacov a jej reálny dopad a príchod vojakov do bojovej oblasti sa očakáva až po tohtoročnej zime.

 

Zároveň sa počty ruských vojakov od začiatku agresie na Ukrajine znižujú. Na jej začiatku disponovalo Rusko približne miliónom aktívneho vojenského personálu, nie všetci však boli poslaní na Ukrajinu. V septembri sa číslo znížilo na 850 tisíc mužov.

 

Odhaduje sa, že Rusko stratilo už viac ako polovicu mužov, ktorých malo k dispozícií. Americké zdroje uvádzajú, že ruské straty sa pohybujú medzi 70 až 80 tisíc mužmi. 

 

Rusko oficiálne neuvádza svoje straty od marca 2022 a Ukrajina uvádza čísla v odlišnej metodológií.

Dátum zverejnenia analýzy: 11.10.2022
success
error