DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Viktor Orbán neposiela na Ukrajinu S-300 a my tam posielame. Orbán, tam neposiela BVP, my tam posielame.

Fico a Kollár v RTVS - 27.09.2022
Pravda

Slovensko skutočne - na rozdiel od Maďarska - poslalo raketové systémy S-300 a bojové vozidlá BVP-1 na pomoc Ukrajine. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý. 

Na Ukrajinu sme tak, ako tvrdí Fico, okrem iného poslali protiraketový systém S-300, húfnice Zuzana 2, 120 mm muníciu a bojové vozidlá pechoty BVP-1.

„Ministerstvo obrany SR potvrdzuje, že Slovenská republika na základe žiadosti Ukrajiny o pomoc pri výkone sebaobrany v zmysle článku 51 Charty OSN ako priamy následok ozbrojenej agresie zo strany Ruskej federácie, darovala systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine,” uvádza tlačová správa ministerstva obrany z apríla 2022.

„Slovenská republika podporí Ukrajinu v boji proti ruskej agresii 30 vozidlami BVP-1 zo svojich zásob, pričom ako kompenzáciu dostane 15 tankov Leopard 2 A4,” píše sa v ďalšej správe ministerstva z augusta 2022.

Maďarská vláda na čele s Viktorom Orbánom žiadne zbrane na Ukrajinu neposlala. „Premiér Viktor Orbán zatiaľ odmietal poslať Kyjevu vojenskú pomoc a nedávno uzavrel novú plynovú dohodu s Kremľom, aby pomohol Maďarsku prečkať zimu,” uvádza denník Politico

S Kremľom Orbán sympatizuje na viacerých úrovniach, napríklad aj na tradičných hodnotách. „Rusi hovoria starým jazykom. Keď ich počúvame, je to akoby sme počuli zvuky minulosti,” povedal.

Maďarský premiér zavádza zákony proti LGBT komunite, prorodinné úľavy na daniach, krajinu vedie ku kresťanským i konzervatívnym hodnotám a na tomto naratíve naberá svoju voličskú základňu. S progresívnejším západom sa na tomto zhodnúť nemôže, a tak hľadá spojenca na východe, ktorým bol po dlhú dobu Kremeľ.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.09.2022
success
error