DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Tu pán predseda Národnej rady predložil návrh ústavného zákona (...), aby sme do ústavy dali možnosti 2, vyvolania predčasných parlamentných volieb - buď cez referendum alebo cez ústavný zákon. Teda dal to, čo požaduje Ústavný súd Slovenskej republiky vo svojom náleze.

Fico a Kollár v RTVS - 27.09.2022
Pravda

Boris Kollár ako predseda Národnej rady skutočne predložil návrh ústavného zákona, ktorý by mal zaviesť dve možnosti vyvolania predčasných parlamentných volieb. Tento výrok hodnotíme ako pravdivý, keďže takýto typ ústavného zákona skutočne navrhol Ústavný súd Slovenskej republiky vo svojom náleze z roku 2021.

Predseda strany Smer-SD Robert Fico svojím vyjadrením o opätovnom zmarení referenda prezidentkou Zuzanou Čaputovou naráža na fakt, že prezidentka nechala preveriť referendovú otázku, pod ktorú sa v petícii z roku 2021 podpísalo viac ako 585 000 Slovákov, Ústavnému súdu Slovenskej republiky. Ústavný súd vtedy vo svojom náleze konštatoval protiústavnosť nasledujúcej navrhovanej referendovej otázky: „Súhlasíte s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa voľby do Národnej rady SR vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda?“. Vo svojom náleze ďalej Ústavný súd parlamentu navrhol prijať ústavný zákon, ktorý by garantoval vyhlásenie predčasných volieb na základe referenda alebo prijatia ústavného zákona.

Presne takýto ústavný zákon predložil predseda Národnej rady do parlamentu a momentálne sa už posunul do druhého čítania. 

Dátum zverejnenia analýzy: 27.09.2022
success
error