DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

To je úplná blbosť, pretože ja som hovoril s majiteľmi vodných elektrární na Slovensku, pozerali sme si záznamy, pokiaľ ide o uhoľné bane na Slovensku, hovorili sme s elektrárňami, Slovensko z tohto nariadenia nezíska ani euro, pretože po prvé, napr. uhoľné bane, ktoré by mali byť normálne zdanené 33 %, ako navrhuje komisia, tí nemajú 20 % vyšší zisk každý rok, ako sa pôvodne predpokladalo. Pokiaľ ide o vodné elektrárne, vedia to obísť jednoduchou, jednoduchou machináciou.

Fico a Kollár v RTVS - 27.09.2022
Neoveriteľné

Poslanec Fico vo svojom výroku naráža na plán Európskej komisie na boj so zvyšujúcimi sa cenami energií, ktorý predstavila predsedníčka Komisie Ursula von der Leyen 14. septembra.

Komisia navrhuje dve opatrenia:

  1. Cenový strop na príjmy výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov (vrátane vodných elektrární), jadra a hnedého uhlia na úrovni 180 € / MWh, pretože tieto odvetvia energetiky majú oveľa nižšie náklady na výrobu elektriny než sú jej aktuálne ceny.

  2. Dočasný solidárny príspevok z nadmerných ziskov spoločností, ktoré podnikajú v oblasti fosílnych zdrojov a palív. Príspevok by mal pochádzať zo ziskov spoločností za rok 2022, ktoré presahujú 20% zvýšenie priemerného zisku za predchádzajúce tri roky. 

Obe opatrenia majú v konečnom dôsledku skončiť v pokladniciach členských štátov EÚ, ktoré nimi majú podporiť domácnosti v boji proti vysokým cenám energií.

Hornonitrianske bane Prievidza, a.s., najväčšia spoločnosť vlastniaca uhoľné bane na Slovensku skutočne nedosiahla zisk v každom z predchádzajúcich 3 rokov. Podľa údajov Finstatu zaznamenala stratu v rokoch 2020 a 2021, ale v roku 2019 bola zisková na úrovni 591 tisíc €. 

Návrh Komisie však zatiaľ neprešiel legislatívnym procesom, ktorý schvaľujú členské štáty EÚ, preto je možné, že sa v ňom vyskytnú zmeny.

Výrok momentálne hodnotíme ako neoveriteľný, pretože nie je možné dohľadať informácie, ktoré poslanec Fico spomína vo výroku. Demagóg sa na neho obrátil v súvislosti s jeho tvrdeniami o rozhovoroch s elektrárňami a spomenutej „jednoduchej machinácií.“

Dátum zverejnenia analýzy: 27.09.2022
success
error