DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Dostali sme Transpetrol naspäť do 100 % vlastníctva štátu, dostali sme do rúk štátu vodnú elektráreň v Gabčíkove, ktorá vyrába 10 % všetky elektrické energie, dostali sme matku SPP.

Fico a Kollár v RTVS - 27.09.2022
Pravda

Slovensko v roku 2009 za vlády Roberta Fica získalo 100 % akcií spoločnosti Transpetrol a v súčasnosti je jediný vlastníkom akcií. Aj po odkúpení sa viedli súdne spory s inými firmami, ktoré si nárokovali podiel na akciách Transpetrolu, celý spor o podiel sa pritom začal už v roku 1995. Viaceré súdy vrátane Ústavného súdu potvrdili vlastníctvo Slovenskej republiky. 

Vláda Slovenskej republiky v roku 2015 tiež prevzala plne pod kontrolu elektráreň v Gabčíkove vypovedaním zmluvy talianskemu vlastníkovi Slovenských elektrárni, spoločnosti Enel.  Stalo sa tak potom, čo bratislavský krajský súd rozhodol o neplatnosti zmluvy, podľa ktorej Slovenské elektrárne prevádzkovali Gabčíkovo. 

Elektráreň vyrába 7 % - 10 % energie spotrebovanej na Slovensku. Niektoré zdroje (zväčša aktuálnejšie) uvádzajú 10 %, ako tvrdí poslanec Fico, iné (poväčšine staršie) hovoria o 8 % či dokonca 7 %

Rovnako je pravda, že od roku 2014 je 100% vlastníkom SPP Slovenská republika.

Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.09.2022
success
error