DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

(Poslali sme na Ukrajinu, pozn.) DVT, S-300, Zuzany, húfnice, všetku muníciu. My sme demilitarizovali Slovensko, prepáčte.

Fico a Kollár v RTVS - 27.09.2022
Nepravda

Slovensko sa v reakcii na ruskú agresiu rozhodlo poslať Ukrajine početnú vojenskú pomoc. Vyčíslená bola doposiaľ v hodnote 154 miliónov eur, čo ale tvorí iba  8 % ročného rozpočtu Ministerstva obrany. Navyše táto pomoc bola kompenzovaná buď finančne alebo inou, často modernejšou vojenskou technikou. Slová o demilitarizácii preto hodnotíme ako nepravdivé.

Slovensko od začiatku vojny aktívne pomáha Ukrajine v jej vojenskom konflikte s Ruskom. Na Ukrajinu sme tak, ako tvrdí Fico, okrem iného poslali protiraketový systém S-300, húfnice Zuzana 2, 120 mm muníciu a bojové vozidlá pechoty BVP-1.

Po poslaní systému S-300 na Ukrajinu spojenci NATO (konkrétne Nemecko, Holandsko a USA) vybavili Slovensko kvalitnejším a modernejším protiraketovým systémom Patriot. Slovensko na Ukrajinu poslalo aj 30 nevyužívaných vozidiel BVP-1 z našich záloh. Za túto pomoc sme dostali ako kompenzáciu od Nemecka 15 kusov tankov Leopard 2A4. 

Ministerstvo taktiež oznámilo podpísanie kontraktu na predaj ôsmich húfnic Zuzana 2 ukrajinskej vláde. Nešlo ale o dar, ale o obchod a Ukrajinci by mali za húfnice zaplatiť sumu vyššiu než 40 miliónov eur. Slovenská vláda by mala mať navyše takýchto húfnic k dispozícii až 25. Okrem ôsmych predaných Ukrajine je momentálne ešte osem nasadených v Lotyšsku, ďalších deväť by malo byť na Slovensku. Ministerstvo obrany navyše plánuje objednať pre svoje potreby minimálne ten istý počet, aký sme predali na Ukrajinu. 

Zo zásob munície poslalo Slovensko podľa verejných informácií Ukrajine 12-tisíc kusov 120-milimetrovej munície. Spolu s desiatimi miliónmi litrov nafty a 2,4 miliónmi litrami leteckého benzínu sa jednalo o jedinú vojenskú pomoc z vyššie spomínaných, ktoré sme Ukrajine darovali bez kompenzácie.

Podľa slov Ministerstva obrany pomohlo Slovensko Ukrajine vojenským materiálom v celkovej hodnote cca 154 miliónov eur, čo ale predstavuje iba 8 % z ročného rozpočtu ministerstva. V rámci prepočtu na HDP tak Slovensku patrí 5. miesto v rebríčku krajín poskytujúcich vojenskú pomoc Ukrajine.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.09.2022
success
error