DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Marián Viskupič

SaS

To je tá základná, základná komodita a všetky ďalšie parametre, či už je to teda Národný jadrový fond alebo alebo TPS, sú už definované, v žiadnom prípade nie v tých výškach ako omylom, a nie úplným pochopením, rozprával minister na tlačovke, pár minút potom ako povedal, že to na na vláde videl prvýkrát a hneď už, hneď už tomu rozumel. Treba povedať jednoznačne, že napr. tá energia na straty áno, pán minister rozpráva, že má byť za tú vysokú cenu. Nie. Tá bude tiež v tej nízkej. Výsledok je ten, že tých 85 % energie bude v rovnakej alebo veľmi veľmi podobnej cene.

Igor Matovič a Marián Viskupič na Markíze - 20.09.2022
Neoveriteľné

Igor Matovič a Marián Viskupič vychádzajú z dvoch rozdielnych prepočtov. Matovič z prepočtov ÚRSO, Viskupič z prepočtov Ministerstva hospodárstva. Oba prepočty pracujú s rôznymi cenami za jednotlivé zložky elektriny, jednou z nich je aj krytie strát za distribúciu a prenos. MHSR ráta s vykrytím strát z elektriny za zmrazené (teda nižšie) ceny, ÚRSO pripúšťa vykrytie strát drahšou elektrinou. Memorandum medzi Slovenskými elektrárňami a štátom, v ktorom sa dohodli na zamrazení cien, o krytí strát nehovorí. Nevieme preto s istotou určiť, či sa nakoniec na vykrytie strát nakoniec použije lacnejšia alebo drahšia elektrina. Výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

Marián Viskupič hovorí o návrhu Richarda Sulíka, podľa ktorého by koncová cena elektriny v roku 2023 mala zostať na približne rovnakej úrovni ako v roku 2022 (189,89 eur/MWh).

Návrh vychádza z Memoranda, ktoré vo februári uzavrelo Ministerstvo hospodárstva a Ministerstvo financií so Slovenskými elektrárňami. Tie sa v ňom zaviazali vyčleniť 6,15 terawatthodín za zníženú cenu 61,2 eur/MWh.

Ministerstvo hospodárstva neskôr prišlo s prepočtom, podľa ktorého by koncová cena elektriny v roku 2023 mala byť 178,47 eur/MWh + tarifa za systémové služby (TSS). TSS je jedna zo siedmich zložiek ceny elektriny, predstavuje približne 5% z koncovej ceny. Podľa Sulíkovho ministerstva výšku TSS musí dohodnúť Ministerstvo financií ako jediný akcionár SEPS (Slovenská elektrizačná prenosová sústava), ktorej sa tento poplatok týka.

Neskôr však Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak zverejnil prepočty Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktoré rátajú s podstatne vyššími cenami ako Sulíkovo ministerstvo.

ÚRSO ráta s troma scenármi, s koncovou cenou elektriny v rozpätí od 287 do 387 eur/MWh. Sulíkove prepočty hovoria o zmrazení ceny na približne 190 eur/MWh.

Jeden z hlavných rozdielov medzi Sulíkovým návrhom a prepočtami ÚRSO je pokrytie nákladov na straty v distribúcii a straty v prenose. Ide o náklady na nákup dodatočnej elektriny, ktorá sa použije na vykrytie strát, ktoré fyzikálne vzniknú pri distribúcii elektriny ku konečným užívateľom. 

Podľa Sulíkových prepočtov budú straty vykryté elektrinou za zníženú cenu na základe Memoranda so Slovenskými elektrárňami. V jednom z troch scenárov s tým ráta aj ÚRSO, v ďalších dvoch však už nie, čo dvíha koncovú cenu o desiatky percent.

V samotnom Memorande sa krytie strát nespomína.

Igor Matovič 2. septembra na tlačovke rozoberal návrh ÚRSO, pričom priznal, že sa s ním oboznámil v ten deň na rokovaní vlády.

Dátum zverejnenia analýzy: 19.09.2022
success
error