DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Bohužiaľ SaS ústami Richarda Sulíka 3 mesiace ten návrh (pozn. dane z mimoriadneho zisku pre elektrárne) blokovali až potom nakoniec sme ich vo februári presvedčili, v januári, že neblbnite, prosím vás. Urobme to, lebo jednoducho tie ceny pôjdu do neba. Dobre, dali sme návrh do parlamentu, ale Rišo Sulík potom prišiel, dohodol som s elektrárňami, že dajú nám pre komplet všetky domácnosti elektrinu za tohtoročné ceny.

Igor Matovič a Marián Viskupič na Markíze - 20.09.2022
Neoveriteľné

Ministerstvo financií spolu s ministerstvom hospodárstva predstavilo na začiatku februára vládny návrh zákona “o dani z nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou vyrábanou jadrovým zariadením” schválený 9. februára 2022.

Sadzba dane mala podľa návrhu byť vo výške 50 % a počítať sa mala z rozdielu medzi burzovou cenou elektriny v určenom období a nákladmi na výrobu elektriny z jadra.

Predstavitelia Slovenských elektrární vyjadrili obavy ohľadom výšky dane, ktorá by mala za následok zastavenie spustenia tretieho bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach, dostavby štvrtého bloku a viedla by k bankrotu.

Návrh vládneho zákona stiahol kabinet Eduarda Hegera po podpise dohody so Slovenskými elektrárňami. Memorandum určovalo zastropovanie cien elektriny domácnostiam do roku 2024. 

Nezáväzná dohoda vynechávala školy, nemocnice či malé podniky. 

Finálny text dohody bol zaslaný na schválenie Európskou úniou koncom júna a čaká na schválenie

Návrh o regulácií cien energií bol prezentovaný ako spoločná iniciatíva ministerstva financií a ministerstva hospodárstva. Informácie o blokovaní návrhu o zdanení nadpriemerného zisku nie je možné dohľadať. Z toho dôvodu výrok hodnotíme ako neoveriteľný.

Dátum zverejnenia analýzy: 19.09.2022
success
error