DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Marián Viskupič

SaS

Ak vám stúplo výrazne, povedzme, že ste áno, zmenili vykurovanie, tak jednoducho tak tam sa to bude brať priemer danej tarifnej skupiny.

Igor Matovič a Marián Viskupič na Markíze - 19.09.2022
Pravda

Keďže zlacnená energia od Slovenských elektrárni pokryje 85% spotreby domácností, Marián Viskupič reaguje na riešenie možných problémov pri tých domácnostiach, u ktorých sa 85% zo spotreby z minulých rokov určiť nedá. Ministerstvo hospodárstva navrhuje, aby sa cena v takýchto prípadoch počítala podľa priemeru skupiny podobných odberateľov. Výrok hodnotíme ako pravdivý. 

Podľa vyhlásení (od 12:25) Richarda Sulíka ako aj štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Karola Galeka by sa mali zohľadniť takéto prípady individuálne s dodávateľom, ktorého bude môcť odoberateľ požiadať o prepočítanie 85 % hranice. Tá sa bude počítať nie z jeho spotreby, ale z priemernej spotreby tarifnej skupiny. Štátny tajomník upresnil, že sa to týka aj domácností ktoré nemajú “historickú spotrebu” - či už tých ktoré zmenili spôsob vykurovania, zapojili nové technológie (ako elektromobil) či napríklad novostavieb a domov po rekonštrukcii. 

Výrok  v danom momente hodnotíme za pravdivý, nakoľko je v zhode s oficiálnym stanoviskom ministerstva hospodárstva. Je však otázne, ako bude riešenie vyzerať vo finálnej podobe, obzvlášť s ohľadom na zmenu na poste ministra hospodárstva.

Dátum zverejnenia analýzy: 19.09.2022
success
error