DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Áno, jedno aj z riešení je, že skúsime sa dohodnúť so súčasnými akcionármi na tom, že by sme odkúpili podiel v Slovenských elektrárňach, keďže vieme, že svojho času Dzurinda s Miklošom predali trestuhodne tento podiel. Potom, keď Fico ho pred desiatimi rokmi mohol odkúpiť, tak jednoducho trestuhodne nevyužil predkupné právo a dnes všetci ľudia na to doplácajú.

Igor Matovič a Marián Viskupič na Markíze - 19.09.2022
Nepravda

Vláda Roberta Fica mala predkupné právo na majoritný podiel v Slovenských elektrárňach, bolo však podmienené dokončením dvoch blokov jadrovej elektrárne v Mochovciach. Keďže oba bloky nie sú dokončené, Fico si predkupné právo uplatniť nemohol. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Druhá vláda Mikuláša Dzurindu zrealizovala v roku 2006 privatizáciu Slovenských elektrární (SE). Vláda Slovenskej republiky predala 66 percentný podiel v elektrárňach talianskej energetickej skupine Enel za 840 miliónov eur. V rukách štátu teda zostal menšinový 34 percentný podiel. 

Ficova vláda v roku 2015 podpísala s Enelom Memorandum o porozumení, v ktorom štát získal opciu na 17 percentný podiel a predkupné právo na všetky akcie Enelu v SE. Opcia o.i. znamená, že štát môže sám požiadať o odkúpenie vlastníckeho podielu. Predkupné právo si štát môže uplatniť len v prípade, ak by sa predávať rozhodla druhá strana. 

Memorandum však viaže opciu štátu na viacero podmienok, medzi inými na dostavanie blokov jadrovej elektrárne Mochovce.  „Enel (...) aj spolu s EPH, udelia Ministerstvu právo na kúpu dodatočného podielu akcií v SE, a to až do výšky 17% základného imania SE, ktoré bude uplatniteľné v lehote 6 mesiacov od vydania Konečného povolenia pre EMO Bloky 3 a 4…” (článok 2.1).

Tretí blok dostal povolenie na prevádzku v auguste 2022, štvrtý blok plánujú  SE spustiť v roku 2024.

Dátum zverejnenia analýzy: 19.09.2022
success
error