DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jana Hanuliaková

PS

Pohár čistej pitnej vody je pre niekoho vzácnosť. 463 obcí na Slovensku nemá vybudovaný verejný vodovod a tým nemá prístup k pitnej vode. Mnohé naše zdroje pitnej vody sú vážne ohrozené. Vysychajú alebo hrozí im zamorenie envirozáťažami.

12.08.2022
Pravda

Na Slovensku je naozaj 463 obcí bez vybudovaného verejného vodovodu. Množstvo a kvalita zdrojov pitnej vody sú na Slovensku ohrozené klimatickými zmenami (najmä suchom), ale aj environmentálnymi záťažami, napríklad kontamináciou nebezpečnými látkami. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Podľa Inštitútu enviromentálnej politiky (IEP) je na Slovensku 463 obcí, ktoré nemajú vybudovaný verejný vodovod. V príspevku na Facebooku z 27. apríla 2022 uviedli “Veľká časť obyvateľstva využíva vodu z domových studní, ktoré často nedosahujú požadovanú kvalitu a v budúcnosti, v dôsledku zmeny klímy, možno ani kvantitu”. Envirorezort v tejto oblasti plánuje preinvestovať 300 miliónov eur do roku 2027. 

Interný prieskum ZMOS-u ukázal, že kompletné pokrytie vodovodom má 35,8 % samospráv a funkčný vodovod v technicky dobrom stave má 62,6 % samospráv. Na druhej strane v 34,9 % samosprávach sú vodovody zlom technickom stave a nefunkčný vodovod avizovalo 0,7 %. 

V tom istom prieskume primátori a starostovia uviedli ako najväčšie problémy pri výstavbe verejných vodovodov, kanalizácií a čistiarní odpadových vôd nedostatočné finančné prostriedky, náročnú legislatívu, často meniace sa podmienky zverejňovaných výziev a chýbajúce výzvy. 

Nedostatok zrážok a dlhé obdobia sucha spôsobujú, že klesajú hladiny povrchovej a podzemnej vody. Hlavným zdrojom pitnej vody na Slovenku sú podzemné vody, ktoré tvoria 82 %. Viaceré okresy majú problémy s nedostatkom vody a občania musia dodržiavať obmedzenia spojené s čerpaním vody. 

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky radí sucho a nedostatok vody ako problémy, ktoré sa stávajú frekventovaným fenoménom a patria do širšieho kontextu zmeny klímy, ktorá prinesie v budúcnosti zvýšený výskyt extrémnych javov ako povodní, silných búrok alebo extrémneho sucha (.pdf, 29). Keďže zdroje vody sú prepojené, vysychanie zdrojov má nepriaznivý vplyv na celý ekosystém aj ekonomiku (.pdf, 28). 

Ďalším problémom, ktorý má dopad na kvalitu vodných zdrojov sú environmentálne záťaže spojené so znečisťovaním dusíkatými a pesticídnymi látkami pôvodom z poľnohospodárskej činnosti, kontamináciou chemickými látkami a znečistením emergentnými látkami (ako farmaceutiká). Tieto látky kontaminujú podzemné vody prenikaním znečisťujúcich látok z rôznych odpadov, odpadových vôd a infiltráciou zo znečistených úsekov vodných tokov (.pdf, 24-26).

Dátum zverejnenia analýzy: 24.04.2024
success
error