DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

Najnovšie ministerka zahraničných vecí Nemecka priznáva, akú chybu so sankciami urobila nielen jej krajina, ale celá EÚ.

08.08.2022
Nepravda

Ministerka zahraničných vecí Nemecka, Annalena Baerbock, v jednom rozhovore priznala možné negatívne dopady protiruských sankcií na Nemecko. V inom rozhovore však povedala, že zámerne preháňala. Baerbock sa konzistentne vyjadruje za podporu Ukrajiny a za dodržiavanie sankcií. V tomto kontexte teda jej výrok nemožno chápať ako označenie sankcií za “chybu”. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Ministerka zahraničných vecí Nemecka, Annalena Baerbock sa 20. júla 2022 vyjadrila, že v prípade ak Rusko odpovie na západné sankcie prerušením dodávok plynu, Nemecko nebude schopné podporovať Ukrajinu, pretože bude zaneprázdnené domácimi nepokojmi. (čas 43:10). 

Nemecko ustúpilo v sankciách, keď umožnilo prevoz plynovodnej turbíny späť do Ruska. Pôvodne na turbíne vykonávali údržbu v Kanade, ktorá ju však na základe sankcií uvalených na ruskú ekonomiku po invázii na Ukrajine nechcela Gazpromu vydať.

Gazprom tak obmedzil dodávky plynu do Európy cez plynovod Nord Stream 1 najprv na 40% kapacity, neskôr len na 20%. Dôvodom majú byť technické ťažkosti spôsobené každoročnou údržbou turbín. Nemecko, ktoré je od ruského plynu závislé, previezlo turbínu na svoje územie a plánuje ju poslať do Ruska.

Baerbock v neskoršom rozhovore korigovala svoje vyjadrenia a povedala, že zámerne trochu preháňala. Dodala, že Nemecko bude uplatňovať sankcie aj v prípade, ak Rusko odstaví Nord Stream 1 úplne (čas 2:25). Bearbock sa konzistentne vyjadruje proti Ruskej agresii a za pomoc Ukrajine.

Dátum zverejnenia analýzy: 20.04.2024
success
error