DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

V podaní na ÚS tvrdí aj také skvosty, že som sa verejne priznal, že som chcel „zamedziť diskusii a umlčať kritikov a oponentov” rodinného balíčka. Strašné. Klamať z prezidentského paláca rovno ÚS, to chce iný pocit bohorovnosti.

17.07.2022
Nepravda

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa 14. júla 2022 obrátila na Ústavný súd, aby posúdil ústavnosť tzv. prorodinného balíčka Igora Matoviča. Jedným z dôvodov bolo využitie zrýchleného legislatívneho konania, ktoré podľa prezidentky nebolo opodstatnené. V podaní na Ústavný súd uviedla, že Igor Matovič diskusiu o zákone obišiel zámerne. Matovič však vo svojich vyjadreniach v máji 2022 naozaj priznal, že skrátený legislatívny proces využil ako nástroj na obmedzenie diskusie, jeho výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

V znení návrhu, ktorý prezidentka poslala na Ústavný súd, je ako jeden z argumentov uvedené: „...dôvodom skráteného legislatívneho konania v tomto prípade bolo zabrániť legitímnej politickej a odbornej diskusií o navrhovaniej právnej úprave…a umlčať oponentov a kritikov navrhovanej právnej úpravy…” (.pdf, 11).

Igor Matovič vo svojom statuse na Facebooku z 25. mája 2022 uviedol:

„Áno, bolo to rýchle, bez zbytočných diskusií … tak trochu bágrom. Pardón. Prečo? Inak by sa to nikdy nepodarilo. Nepriatelia rodín by viacmesačnú vojnu s podporou zaujatých médií vyhrali. Niekoľko týždňový krátky proces šancu vyhrať nemali … a tak vyhrali rodiny.”

Minister financií odpovedal na otázky v rozhovore pre Postoj z 27. mája nasledovne: 

„Vy vlastne priznávate, že výnimočný nástroj skráteného legislatívneho konania ste použili ako súčasť politickej taktiky.”

IM: To nebolo kvôli politickej taktike, ale kvôli tomu, aby sme pomoc doručili rodinám.

Ale ste si vedomý toho, že ste kvôli tomuto cieľu znásilnili legislatívny proces?

IM: Áno, lebo si myslím, že je dôležité v takejto kritickej situácii rodinám pomôcť.”

Ďalej v rozhovore doplnil aj:

„Ale ja úprimne priznávam: áno, využili sme na to skrátený legislatívny proces, ktorý sme využiť mohli. Je to v súlade s kostolným poriadkom. Áno, išli sme na to s bagrom, ale keby sme to neurobili s bagrom, tak rodiny by pomoc nedostali. A bojovníci proti rodinám by ten boj proti rodinám nakoniec vyhrali.”

Počas diskusie pri prijímaní prorodinného balíčka sa Igor Matovič opakovane priznával, že skrátený legislatívny proces využil ako politický nástroj, aby neumožnil kritikom zákona získať väčšinu v parlamente. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.04.2024
success
error