DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Pellegrini podľa dvoch kľúčových svedkov zobral úplatok 150.000 EUR za to, aby urobil taký malinký softwarik do mobilu, virtuálna registračná pokladňa sa to volá. Dokopy za to zaplatil 15,4 milióna eur. Toto je Pellegrini, o čom svedčia o ňom svedkovia, že zobral úplatok.

Matovič a Tomáš v Na telo - 01.07.2022
Pravda

Igor Matovič vo výroku poukazuje na výpovede dvoch svedkov kauzy Mýtnik - Františka Imreczeho a Michala Suchobu, ktorí trvajú na tom, že Peter Pellegrini prevzal od podnikateľa Miroslava Výboha úplatok 150 tisíc eur.

Úplatok mal byť protihodnotou za to, že Pellegrini ako štátny tajomník ministerstva financií v rokoch 2012-2014 pomohol schváliť potrebnú legislatívu pre zavedenie tzv. virtuálnej finančnej pokladnice, ktorú pre štát zabezpečovala IT firma Allexis blízka práve svedkovi Suchobovi. 

Obaja svedkovia na svojich výpovediach trvajú aj po ich spochybnení a odmietnutí samotného Pellegriniho, že úplatok vzal.

Na tlačovej konferencii v júni 2022 Matovič uviedol, že za celý projekt virtuálnej finančnej pokladnice štát zaplatil 15,4 milióna eur. Iný verejný zdroj sa k tomuto tvrdeniu nepodarilo dohľadať.

Uvedené tvrdenie hodnotíme ako pravdivé.

Dátum zverejnenia analýzy: 01.07.2022
success
error