DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Tak, ako ste sľubovali odškodniť ľudí, ktorí boli poškodení v nebankovkách a nič ste im nedali. Ale až my sme to splnili.

Matovič a Tomáš v Na telo - 01.07.2022
Nepravda

Je pravdou, že strana Smer-SD a menovite jej predseda Robert Fico a vtedajší minister financií Ján Počiatek sľúbila v období svojej prvej vlády v rokoch 2006 - 2010 odškodniť klientov nebankových subjektov. Približne 300-tisíc ľudí prišlo o svoje peniaze v roku 2002, keď sa zo dňa na deň zavreli nebankové subjekty.

Strana svoj sľub nedodržala, pretože v nasledujúcich rokoch podali politici strany OĽaNO niekoľko návrhov na vyriešenie problému, ale neboli schválené. Dokonca vo februári 2022 žiadali veritelia nebankoviek súčasnú vládu o posun pri ich odškodení.

Strana OĽaNO sa prvýkrát pokúsila predložiť zákon o odškodnení klientov už v roku 2014. Tento návrh vládny Smer-SD nepodporil.

Druhý pokus o predloženie zákona od hnutia OĽaNO-NOVA prebehol v roku 2017. Návrh sa však nedostal ani do druhého čítania v parlamente. 

Ďalší návrh predložilo hnutie OĽaNO-NOVA opäť vo februári 2018. Ani tento pokus však neuspel.

Po vstupe hnutia OĽaNO do vlády v roku 2020 však nie je možné tvrdiť, že by sa vo veci odškodnenia klientov podarilo dosiahnuť nejaký posun. 

Dátum zverejnenia analýzy: 01.07.2022
success
error