DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

György Gyimesi

OĽaNO

Pani poslankyňa a predsedníčka zdravotníckeho výboru Cigániková koordinovala postup s ĽSNS, chodila k nim na klub sa prosiť, aby vytiahli karty, pokiaľ išlo o zákon o pomoci tehotným ženám.

Tomáš, Beluský, Viskupič a Gyimesi - 15.06.2022
Neoveriteľné

Výrok hodnotíme vzhľadom na nedostatok dostupných informácií o komunikácii Bittó Cigánikovej s ĽSNS ako neoveriteľný. Na základe výsledkov hlasovaní za návrhy o interrupciách sa výrok o koordinácii strán SaS a ĽSNS ukazuje nepravdivým.

Gyimesi komentuje situáciu z 29. a 30. septembra 2020, ktorá sa diala počas hlasovania parlamentu o novele zákona o zdravotnej starostlivosti upravujúcej prístup k interrupciám. Predkladateľkou návrhu bola Anna Záborská (OĽaNO). 

Viacerí koaliční i opoziční poslanci pri rozhodovaní vytiahli na vyjadrenie nesúhlasu svoje hlasovacie karty z hlasovacích zariadení. Plénum preto nebolo uznášaniaschopné, čo viedlo k presunutiu hlasovania na 20. október 2022.

SaS vystúpila proti zneniu zákona ešte počas jeho prezentácie v júni 2020. Najväčším odporcom návrhu bola predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS). Podľa nej obmedzoval práva žien. Cigániková odmietla obvinenie, že by SaS svoj postup koordinovala s opozíciou vrátane ĽSNS.

9. júna 2020 hlasovalo 15 z 18 kotlebovcov vrátane odídených za záborskej návrh; desať z trinástich poslancov SaS sa zdržalo hlasovania - ostatní hlasovali proti alebo boli neprítomní.

Za znenie zákona v podobe z 20. októbra 2020 hlasovali iba traja poslanci. S touto podobou nesúhlasila ani jeho navrhovateľka.

Počas hlasovania za návrh zákona o pomoci tehotným ženám z 11. novembra 2021 sa takmer všetci poslanci SaS zdržali hlasovania a všetci členovia spolu s bývalými členmi ĽSNS vyjadrili súhlas s jeho znením.

Dátum zverejnenia analýzy: 14.06.2022
success
error