DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Martin Beluský

ĽSNS

Sme spísali pripomienky, ktoré boli rozdelené na dve oblasti, teda tie, ktoré boli odporúčacie, ktoré sme chceli, aby tam boli zapracované, ale keby neboli, nebol by to dôvod na nepodporenie a potom teda boli pripomienky, ktoré sme považovali za závažné a už sme nechali koalíciu, nech sa s tým vysporiada ako chce, v utorok na výbore prešli nejaké pozmeňujúce návrhy, ktoré boli v súlade s tými našimi podmienkami.

Tomáš, Beluský, Viskupič a Gyimesi - 15.06.2022
Neoveriteľné

Medzi danými pripomienkami, ktoré Beluský spomína, boli údajne zníženie detských prídavkov a zvýšenie tzv. krúžkovného, možnosť odobrať polovicu detských prídavkov rodičom, ktorých deti neplnia školskú dochádzku a zvýšenie transparentnosti pri registrácii poskytovateľov voľnočasových aktivít. 

Podľa informácií Aktualít Beluský tieto pripomienky odovzdal ministrovi financií Matovičovi 20. mája, teda deň po tom, čo parlament odhlasoval, že sa o zákone bude rozhodovať v skrátenom legislatívnom konaní. 24. mája tieto pripomienky na výbore predložil poslanec OĽaNO Gyimesi.

Gyimesi však tvrdí, že pripomienky predložil na žiadosť ministerstva financií a nešlo o vyhovenie Kotlebovcom. Ministerstvo financií sa k tejto téme nevyjadrilo.

V mailovej komunikácii s Demagógom.sk sa Beluský vyjadril, že „nedisponuje žiadnym dôkazom, iba vlastným tvrdením”, na základe čoho nemôžeme potvrdiť, ani vyvrátiť pravdivosť výroku. 

Ďalej odkazuje na videozáznam národnej rady SR z 20. mája 2022, ktorý ale nepribližuje obsah a štruktúru možných podmienok, ktoré podľa Beluského mali radikáli klásť koalícii.

Výrok preto vyhodnocujeme ako neoveriteľný.

Dátum zverejnenia analýzy: 14.06.2022
success
error