DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Martin Beluský

ĽSNS

Ešte nie je už to embargo účinné, tak už sme videli ako na to zareagovali trhy, ceny sa zvýšili, čiže už teraz vidíme negatívny dôsledok toho a samozrejme všetko nasvedčuje tomu, že tie ceny budú rásť aj naďalej.

Tomáš, Beluský, Viskupič a Gyimesi - 15.06.2022
Pravda

Ceny ropy na základe prijatých sankcií EU naozaj poskočili smerom nahor, aj keď neskôr v týždni znova klesli. Kvôli súhre viacerých faktorov predpovedajú analytici vyššie ceny aj do budúcnosti. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Ceny ropy sa po dohode EÚ na čiastočnom embargu voči dovozu z Ruska dočasne zvýšili. Severomorská ropa Brent stúpla v reakcii na prijaté sankcie o 1,5 % na 123,5 dolára za barel a americká ropa WTI o 3,3 % na 118,8 dolára. V druhej polovici tohto týždňa už ale „šok z embarga“ na trhu opadol a ceny Brentu klesli smerom k 116 dolárom za barel.

Ceny ropy by ale mali stúpať aj v najbližších týždňoch. Môže za to niekoľko faktorov. Okrem dohody EÚ na čiastočnom zákaze dovozu ruskej ropy, aj vývoj pandemickej situácie v Číne, a tiež prichádzajúca letná motoristická sezóna. 


Zvýšenie prognóz cien ropy predpovedajú aj najvýznamnejšie svetové banky. Barclays na základe správy agentúry Reuters v pondelok uviedla, že v tomto roku očakáva zvýšenie priemernej ceny ropy Brent o 11 dolára a v budúcom roku o 23 dolára za barel. Prognózu smerom nahor oznámila aj banka Citigroup.

Dátum zverejnenia analýzy: 14.06.2022
success
error