DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jana Bittó Cigániková

SaS

Veď hneď na to prišiel návrh nejakých mediálnych reštrikcií vo vysielaní, aby jednoducho tých fašistov tam bolo viacej vidieť. Hneď na to prišla spolupráca pán Gyimesi s pánom Tarabom z OĽaNO, teda pán Gyimesi z OĽaNO s pánom Tarabom, ktorý prišiel na kandidátke ĽSNS, spolu podávajú návrh zákona.

Bittó Cigániková a Šutaj Eštok v Na telo - 09.06.2022
Pravda

Krátko po tom, čo minister financií rokoval ohľadom prorodinného balička s predstaviteľom ĽSNS, prišiel aj návrh Igora Matoviča na reguláciu televíznych diskusií. Vzápätí prišiel aj spoločný návrh zákona od poslanca OĽANO Gyimesiho a poslanca Tarabu. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Minister financií Igor Matovič na koaličnej rade navrhol zmeniť zákon tak, aby bolo pevne stanovené, politici ktorých strán budú chodiť do televíznych politických diskusií. V debatách by podľa jeho návrhu mali byť zástupcovia strán, ktoré sa dostali do parlamentu, a s frekvenciou zodpovedajúcou ich volebnému výsledku.

Tento návrh by pomohol najmä kotlebovcom, ktorých média, volajú do diskusií len sporadicky. Sami obdobnú zmenu v minulosti neúspešne navrhovali. Výrazne by uškodil Hlasu, ktorý vznikol oddelením sa od Smeru až po voľbách.

Tento návrh prišiel krátko po tom, čo Igor Matovič rokoval o prorodinnom balíčku práve s kotlebovcami. Ich hlasy boli rozhodujúce pri tom, či sa zákony vôbec dostanú do programu schôdze Národnej rady. Líder OĽANO tvrdí, že na stretnutí kotlebovcov o podporu nežiadal. Martin Beluský ale povedal, že mu ju už na stretnutí za seba prisľúbil.

Je tiež pravda, že poslanec OĽANO György Gyimesi a poslanec Tomáš Taraba, ktorý kandidoval za ĽSNS spolu navrhujú, aby na budovách aj v budovách štátnych orgánov a inštitúcií, bolo zakázané vyvesovať propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie.

Dátum zverejnenia analýzy: 09.06.2022
success
error