DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jana Bittó Cigániková

SaS

Keď nie toto, tak potom spotrebnú daň, ale ani to nechce a to už nie je v žiadnom nesúlade s právom EÚ. (pozn. znižovanie spotrebnej dane).

Bittó Cigániková a Šutaj Eštok v Na telo - 09.06.2022
Pravda

28. mája 2022 informoval (približne 38:25; neskôr 44:36) poslanec Marián Viskupič v relácií Sobotné dialógy o tom, ako minister financií Igor Matovič zablokoval pozmeňujúci návrh strany Sloboda a Solidarita (SaS) na koaličnej rade k financovaniu opatrení jeho tzv. ‘protiinflačného balíčka’. Pozmeňujúci návrh SaS počítal so znížením sadzby spotrebnej dane na pohonné hmoty ako formu kompenzácie za zdanenie Slovnaftu pre financovanie vládnych, prorodinných opatrení. 

 

Návrh, ktorý na svojej facebookovej stránke predstavila SaS neskôr na svojom profile bližšie špecifikoval poslanec Marián Viskupič. Návrh počíta s nasledovným znížením sadzby spotrebných daní: 

 

  • na benzín z 51,4 centa na 43 centov / 1 liter

  • na pohonnú naftu z 36,8 centa na 34 centov / 1 liter  

 

Takéto zníženie skutočne nie je v rozpore s pravidlami Európskej Komisie, ktoré explicitne stanovujú dolnú hranicu, teda minimálnu sadzbu spotrebnej dane pre členské štáty EU pri tomto type tovaru:

 

  • na benzín: 35,9 centa / 1 liter 

  • na pohonnú naftu 33 centov za / 1 liter 

 

Európska únia naďalej ustanovuje konkrétne výrobky ktoré spadajú pod takúto formu zdanenia (tabakové výrobky, alkohol, pohonné hmoty, atď.). Jednotlivé členské štáty majú však možnosť si nad rámec tejto minimálnej sadzby stanoviť vlastnú mieru spotrebnej dane na uvedené produkty. Pri znížení sadzby spotrebnej dane na pohonné hmoty, ktoré navrhuje poslanec Marián Viskupič a SaS, by stále sadzba v Slovenskej republike bola ‘nadhodnotená’ nad minimum stanovené Európskou úniou, a to v prípade: 

 

  • benzínu o 7.1 centa / 1 liter 

  • pohonnej nafty o 1 cent / 1 liter

 

Na základe vyššie uvedených skutočností výrok hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 09.06.2022
success
error