DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jana Bittó Cigániková

SaS

Dôležitá vec je, že Igor Matovič svojimi veľkolepými nápadmi a zakaždým bola SaS-ka proti, jednoducho premrhal už stovky miliónov eur. Minimálne osemsto miliónov na lotériách,na očkovacích bonusoch, na nekonečnom testovaní, všade, všade tam SaS-ka bola proti a Igor Matovič robil strašné haló z toho a robil z nás neviem čo.

Bittó Cigániková a Šutaj Eštok v Na telo - 30.11.-0001
Pravda

Je pravda, že SaS kritizovala alebo nehlasovala za očkovaciu lotériu, očkovací bonus pre dôchodcov a plošné testovanie. Nápady Igora Matoviča naozaj mohli štát vyjsť na viac ako 800 miliónov eur. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Pri hlasovaní o očkovacej lotérii sa strana SaS zdržala a návrh prešiel s podporou 77 hlasov. 

V prípade očkovacieho bonusu pre seniorov v decembri 2021 strana SaS nakoniec hlasovala za tento návrh, aj keď Richard Sulík ho kritizoval. Počas diskusie o bonuse sa znížil z 500 a 200, resp. 300 eur podľa počtu dávok.

Zatiaľčo prvé dve jesenné kolá plošného testovania strana SaS podporila, už v januári 2021 informovala, že ďalšie plošné testovanie nepodporia. Nakoniec ešte jedno kolo podporili, avizovali však, že je to posledný krát a len kvôli zmenám, ktoré spolu s týmto rozhodnutím presadili.

Počas týchto príležitostí vznikalo mnoho mediálnych výmen medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom, napríklad ho v rádiu Expres nazval idiotom. Jedným z bodov kritiky bolo, že Sulík nenakúpil antigénové testy.

Náklady na očkovaciu lotériu sú podľa RTVS 26 miliónov eur.

Igor Matovič odhadoval, že očkovací bonus pre seniorov bude stáť 250 až 270 miliónov eur.

Denník SME v spolupráci so zdravotníckym analytikom Martinom Smatanom vyčíslil, že antigénové testovanie od októbra 2020 do apríla 2021 stálo približne 405 miliónov eur. 119 miliónov stálo celoplošné testovanie v novembri 2020, nákup antigénových testov vyšiel na 153 miliónov, prevádzka MOM-iek na 71 miliónov a distribúcia, skladovanie testov a ostatné náklady štát stáli 62 miliónov.

Hromadné antigénové testovanie dotované štátom pokračovalo aj v máji a júni, výsledná suma teda bola vyššia ako 405 miliónov eur.

Štát však nakúpil viac AG testov ako sa minulo na celoplošnom testovaní. Časť použilo Ministerstvo vnútra, časť zase Ministerstvo školstva pri testovaní žiakov, časť mohla ostať zatiaľ nevyužitá. Výsledná cenovka za nakúpené AG testy je teda približne 232,55 miliónov eur.

Opatrenie, ktoré Bittó Cigániková priamo nespomína, je sprostredkovateľský bonus, ktorý štát vyšiel na 24 miliónov eur.

Spolu tak na tieto riešenia štát naozaj minul cez 800 miliónov eur. 

Očkovacia lotéria - 26 miliónov

Sprostredkovateľský bonus - 24 miliónov

Očkovací bonus pre seniorov - 250 až 270 miliónov

Nákup AG testov - 232 miliónov

Plošné testovanie (bez zaobstarania testov) - 252 miliónov


Oprava z 20. 6. 2022:

9. júna 2022 sme označili tento výrok ako nepravdivý, keďže sme brali do úvahy sumu 153 miliónov eur na nákup antigénových testov. Jana Bittó Cigániková nás upozornila, že celkovo štát nakúpil antigénové testy až za 232 miliónov, čím je celková suma minutá na nápady Igora Matoviča skutočne minimálne 800 miliónov a hodnotenie výroku sme zmenili na pravdivý.

 

Dátum zverejnenia analýzy: 09.06.2022
success
error