DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jana Bittó Cigániková

SaS

Ja osobne, ja osobne som zabránila zákazu interrupcie niekoľkokrát.

Bittó Cigániková a Šutaj Eštok v Na telo - 09.06.2022
Pravda

Poslankyňa Jana Cigániková skutočne niekoľkokrát zabránila zmene zákona o interrupciách. Návrhy o zmene zákona obsahovali výnimky, na základe ktorých by ženy mohli interrupciu podstúpiť, v iných prípadoch by potrat nebolo možné podstúpiť. Výrok hodnotíme ako pravdivý. 

V júni 2021 poslankyňa Cigániková zabránila hlasovaniu o dvoch návrhoch o obmedzení interrupcií. Návrh poslancov Martina Čepčeka (OĽANO) a poslancov ĽSNS zastavila cez procedurálny návrh, aby sa o zákone nerokovalo. Návrh o nerokovaní síce neprešiel, ale Čepček a poslanci ĽSNS nevedeli, že musia predložiť ďalší procedurálny návrh o tom, aby sa o zákone mohlo rokovať, preto návrh na schôdzi skončil. Navrhovaná legislatíva ženám povoľovala iba tie interrupcie, ktoré ohrozujú život a zdravie ženy, ak je plod ťažko poškodený, alebo v prípade znásilnenia. 

Cigániková rovnako zastavila druhý návrh poslancov ĽSNS. V tomto prípade jej návrh o tom, aby sa v rokovaní o zákone nepokračovalo, prešiel. V tomto návrhu strana ĽSNS chcela interupcie zakázať úplne, okrem troch výnimiek. V prípade ohrozenia života ženy, v prípade znásilnenia, zneužitia, incestu alebo ak je plod geneticky chybný.

V septembri 2020 poslankyňa Cigániková zabránila prijatiu zmien v interrupčnom zákone vytiahnutím hlasovacej karty, plénum teda nebolo uznášaniaschopné. Zákon napríklad navrhoval, aby sa povolenie na vykonanie interrupcie vydávalo na základe dvoch lekárskych posudkov o zdravotných dôvodoch. Návrh zákona tiež zakazoval reklamy o službách a tovaroch spojených s výkonom umelých potratov.

Dátum zverejnenia analýzy: 09.06.2022
success
error