DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Matúš Šutaj Eštok

Hlas

Ja vám poviem, že ja si nepamätám, že by tu v minulosti bola správa SIS, ktorú vypracovala súčasná vláda na túto vládu, ktorá hovorí o tom, že tu rozvrate, ohrozené demokratické zriadenie Slovenskej republiky.

Bittó Cigániková a Šutaj Eštok v Na telo - 09.06.2022
Zavádzajúce

Dokument, o ktorom hovorí poslanec Šutaj Eštok predstavuje správu adresovanú poslancom parlamentu od Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorej oficiálny obsah unikol na verejnosť koncom mája roku 2021. Jej obsah sa však nedá interpretovať ako ohrozenie demokratického zriadenia Slovenskej republiky, výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Túto správu prečítal poslancom predseda parlamentu Boris Kollár na mimoriadnej neverejnej schôdzi v máji 2021. Správa podľa informácií denníka Pravda uvádza, že SIS disponuje viacerými dôkazmi o manipuláciách trestného stíhania a koordinácií výpovedí spolupracujúcich obvinených zo strany orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) v kauzách ako Judáš, Očistec alebo Božie Mlyny.

Dokument, ktorý Kollár prečítal poslancom, však neobsahuje žiadne mená ani bližšie konkrétnosti. Tento exemplár vytvorila SIS na požiadanie samotného predsedu parlamentu.

Proti originálnej správe SIS sa ohradili prokurátori aj policajti NAKA.

O ohrození princípov demokratického zriadenia Slovenskej republiky sa však nezmienil nikto okrem šéfa strany Hlas-SD Petra Pellegriniho. Teda strany, z ktorej pochádza aj poslanec Šutaj Eštok.

V minulosti sa správa podobného charakteru skutočne neobjavila. Najznámejším únikom utajovaných informácií z SIS je zrejme kauza Gorila, v rámci ktorej prenikli v roku 2011 na verejnosť informácie o kupovaní a ovplyvňovaní vládnych a opozičných poslancov zo strany ekonomických špičiek v období 2005-2006. Tie vyplývali z prepisov rozhovor odpočúvaných Slovenskou informačnou službou v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave.

Dátum zverejnenia analýzy: 09.06.2022
success
error