DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Mária Kolíková

Nestraníci

Nemyslím si, že to zameranie sa teraz na rodiny teraz s takýmto obrovským balíkom je presne tá správna cesta, nie je to adresné, je to obrovský balík peňazí, a to, že sme o tom nemali riadnu odbornú diskusiu naprieč smerom o tom, čo je sociálna politika, čo je teraz potrebné, ale aj ekonomicky čo zvládneme ako krajina, je hrubou chybou tejto vlády.

Pellegrini a Kolíková v Na telo - 01.06.2022
Pravda

O prijatí balíčka protiinflačných opatrení sa rozhoduje v skrátenom legislatívnom konaní, ktoré by využíva pri mimoriadnych situáciách. Za skrátené legislatívne konanie hlasovalo 83 zo 134 prítomných poslancov.

Balík pomoci pre rodiny známy ako balíček protiinflačných opatrení minulý týždeň schválený vládou posunuli poslanci parlamentu do druhého čítania. Ozývajú sa však ohlasy, že návrh schválila vláda bez odbornej diskusie v zrýchlenom legislatívnom konaní. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) navrhol stiahnuť z rokovania protiinflačnú pomoc a nechať návrh prejsť riadnym legislatívnym procesom s podstivou prípravou. 

Podľa Via Iuris minister financií Igor Matovič láme cez koleno princípy právneho štátu, pri balíčkoch obišiel všetky štandardné pravidlá. Mimovládna organizácia  Via Iuris na sociálnej sieti uviedla, že prijímanie dôležitých zákonov bez odbornej diskusie či bez možnosti pripomienkovať ich odborníkmi a verejnosťou je v rozpore so základnými princípmi právneho štátu. „Skrátené legislatívne konanie odporuje všetkým týmto princípom, a preto by sa malo používať len v ozaj mimoriadnych situáciách. Takýto výnimočný krok musí byť riadne odôvodnený a podložený nevyhnutnosťou odvrátiť nejakú hrozbu. To sa však pri protiinflačných zákonoch ministra financií nestalo.” 

Via Iuris ďalej dodala, že v prípade zákona s významným finančným dopadom na štátny rozpočet by mala vláda ustanoviť aspoň skrátené pripomienkové konanie.

Dátum zverejnenia analýzy: 01.06.2022
success
error