DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

My od jesene minulého roku, resp. od pred Vianoc vyzývame vládu, že nech niečo robí s tými cenami, ktoré extrémne raketovo rastú, ani do vojny sa im nič nepodarilo urobiť na rozdiel od Čiech, Poliakov a Rakúšanov a ostatných, po vojne sa tie veci ešte zhoršili, pretože tam ten nárast cien, nedostatok tovarov je ešte väčší. Pozrite sa, máj, koniec mája, nemáme zatiaľ žiadnu pomoc a zatiaľ vláda pre jednorazovú pomoc tú, čo sa má tento rok udiať, vyčlenila asi 100 000 000, to je 75 EUR doplatok k rodinnému prídavku pre deti nezaopatrené a 100 EUR pre pár desiatok tisíc ľudí v hmotnej núdzi a pár desiatok tisíc dôchodcov, čo nemajú nárok na dôchodok.

Pellegrini a Kolíková v Na telo - 01.06.2022
Pravda

Je pravdou, že napriek výzvam opozície vrátane Hlasu vláda prijala protiinflačnú pomoc obyvateľstvu neskôr než okolité štáty. Okrem trvalej pomoci rodinám, vláda plánuje rozdať 105 miliónov eur jednorazovej pomoci. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Strana Hlas prostredníctvom tlačových konferencií dlhodobo vyzýva vládu, aby konala proti zvyšovaniu cien. Urobila tak opakovane napríklad v novembri, januári, či februári.

Vláda schválila balíček pomoci rodinám 18. mája, jeho súčasťou je aj jednorazová pomoc s rastúcimi cenami, ktorú minister práce Milan Krajniak predstavil už v apríli.

Táto jednorazová pomoc by mala stáť 105 miliónov eur. Väčšinu dostanú rodiny s nezaopatrenými deťmi vo forme jednorazového zvýšenia prídavku na dieťa o necelých 75 eur. Zvyšok vláda plánuje rozdeliť seniorom bez nároku na dôchodok, domácnostiam v hmotnej núdzi, asistentom osôb s ŤZP a opatrovateľom vo forme 100-eurových príspevkov.

Vláda v súvislosti s infláciou taktiež schválila začiatkom mája predčasné vyplatenie 13. dôchodku. Namiesto decembra ich Sociálna poisťovňa vyplatí už v júli. 

Tiež je pravda, že okolité štáty predstavili opatrenia proti inflácii už omnoho skôr. Maďarsko napríklad zmrazilo ceny pohonných hmôt, Poľsko znížilo DPH na potraviny a pohonné hmoty a v Česku zvýšili a rozšírili možnosť získať príspevok na bývanie a znížili spotrebnú daň na naftu a benzín. V Rakúsku opatrenia zahŕňajú zvýšenie dotácií pre ľudí dochádzajúcich do práce o polovicu, financie na redukciu cien verejnej dopravy a zníženie príplatkov za zemný plyn a elektrinu.

Dátum zverejnenia analýzy: 01.06.2022
success
error